Merhaba, şişkinlik, yanma, bulantı şikayetleriyle doktora gittim. 1 hafta önce endoskopi ve biyopsi yapıldı. Tanı olarak Gastroduodenit dendi ve Helipak tedavi paketi ilacını kullanmaya başladım. İlaca başladığımdan beri daha kötü oldum, sürekli midemden ağzıma doğru yanma var ve kusacak gibi oluyorum. Halsizleştim, ayağa kalkacak gücüm yok gibi. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Bir de ülser başlangıcı, Gastroduodenit hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Gastrit mide mukozasının tahriş olmasıdır. Gastrit akut veya kronik olabilir.
Kronik gastritin en sık görülen nedeni Helikobakter Pylori adında bir bakteriye bağlıdır. Bu bakteri spiral şekilli, ağız yoluyla alınarak midede yerleşen ve burada gastrite neden olan bir bakteridir.
Mide mukozasını örten mukus tabakasının altında yerleşerek yaşamını sürdürür. Bu bakteri salgıladığı toksinler ve vücudun ona karşı oluşturduğu reaksiyonlar sonucunda midenin savunma bariyerlerini bozar. Böylece mide mukozasını asit ve diğer saldırgan faktörlere duyarlı hale getirir. HP enfeksiyonu ülser oluşumunda önde gelen faktörlerden biridir ancak tek suçlu neden değildir.
Bakterinin midede varlığı, tanısı Üst GİS endoskopisi yapılarak biyopsi alınması ile üre-nefes testi ve kan ve dışkıda antikor ve antijen aranması gibi testlerle gösterilebilir. Ayrıca aspirin ve bazı ağrı kesiciler midenin koruyucu mekanizmaların zayıflamasına yol açarlar. Böylece mide asit ve diğer saldırgan faktörlere karşı duyarlı hale gelir ve hasar oluşmasına (gastrite) neden olurlar.
Peptik ulcus (yani ülser) mide ve on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında oluşan mukozanın harab olması nedeniyle oluşan yaradır (gastrit tahriş olması, ülser yara olmasıdır). On iki parmak bağırsağında oluşan ülserlerde açlık ağrıları olurken mide ülserlerindeyse tam tersine yemek yenildiği zaman ağrılar başlar yani tokluk ağrısı olur. Mide ülseri olanlar bir şey yemedikleri sürece çok daha rahattır. Yani mide ülseri açlığı; oniki parmak ülseri ise tokluğu sever. Sizin bir gastroenteroloji doktoruna başvurmanız, ayrıntılı bir hikaye alınması ve muayane yapılaması, gereklidir. Ağrı kesici ilaçları (özellikle aspirin) kontrolsüz kullanmamalısınız, asitli içecekler, kahve, çay gibi mideden asit salınımını artıran yiyeceklerden uzak durmalısınız.