Merhaba, benim tam olarak anlamadığım bir sorunum var. Bazen mide ağrısı şeklinde oluyor, bazen bel ağrısı şeklinde, bazen de boşluklarımda ağrı oluyor. Eğilip kalkma zorluğu çekiyorum. Çok nadiren de olsa kusmalar oluyor. Bir iki kere mide ve safra kesesinden doktora gittim ama pek faydalı olmadı. Hangi bölüme gitmeliyim ve problemim nedir?
Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Öncelikle sizi görmeden ve muayene etmeden ağrınız hakkında yorum yapmam biraz zor olacak. Mide ağrısında eğilip kalkmakla belde ağrı olmaz. Bel ve yan ağrısı (boşluklardaki), kusma gibi şikâyetler böbrek taşlarında, enfeksiyonların olabilir. Ben size böbrek ve mide ile ilgili ağrıları ve tanı yöntemleri hakkında ayrıntılı bir bilgi vereyim.
Böbrekte yerleşmiş bir taş çok şiddetli bir ağrı yapabileceği gibi hiç veya çok az ağrıya da neden olabilir. Böbrekte olan taş üreter denilen idrar yollarına düşerse çok şiddetli şiddetli ağrıya neden olur. Bu ağrıya renal kolik denilir ve taşın olduğu tarafta sırtın yan kenarından başlayarak kasıklara doğru yayılan şiddetli gelip geçici tarzdadır. Hangi taşın daha az hangisinin daha fazla ağrıya neden olabileceğini tahmin etmek zordur. Şikâyetlerinizi azaltacak ilaç tedavisi verilebilir. Birçok taş kendiliğinden düşer. Küçük boyuttaki taşların çoğuna kendilerinin düşebilmeleri için gerekli şans tanınmalıdır. Hangi taşa müdahale edilmesi gerektiğine doktor taşın yeri, boyutu ve neden olabileceği komplikasyonları dikkate alarak karar verebilir. Taşın yeri ve boyutu hakkında tam olarak bilgi sahibi olabilmek için IVP adı verilen bir film veya ultrasonografi ile değerlendirilmesi gerekebilir. Eğer taşın kendiliğinden düşmesi olanaklı değilse veya komplikasyon geliştirmişse taş kırma yöntemi, üreter ucundan girilerek taşın alınması veya ameliyatla taşın çıkarılması gibi işlemler uygulanabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları da (pyelonefrit) aynı tarz ağrı, ateş, bulantı, kusma, sık idrara gitme, idrar yaparken yanma gibi şikâyetlere neden olur.
Peptik ulcus (yani ülser) mide ve onikiparmak bağırsağının başlangıç kısmında oluşan mukozanın harab olması nedeniyle oluşan yardır. Onikiparmak bağırsağında oluşan ülserlerde açlık ağrıları olurken mide ülserlerindeyse tam tersine yemek yenildiği zaman ağrılar başlar yani tokluk ağrısı olur. Mide ülseri olanlar bir şey yemedikleri sürece çok daha rahattır. Yani mide ülseri açlığı, onikiparmak bağırsağı ülseri ise tokluğu sever. Ağrı kesici ilaçları kontrolsüz kullanmamalısınız, asitli içecekler, kahve, çay gibi mideden asit salınımını artıran yiyeceklerden uzak durmalısınız. Helikabakter Pilori varsa tedavi edilebilir. Doktorunuz size şikâyetlerinizi hafifletecek bir tedavi düzenleyebilir. Bununla birlikte gastritin kesin teşhisi için endoskopi (mide görüm) yapılarak midenin ve duedonumun (ince bağırsakların ilk kısmı) incelenmesi ve patolojik inceleme için doku örneği alınması gerekir (biyopsi). Sizin bir iç hastalıkları doktoruna başvurmanız, ayrıntılı bir hikâye alınması ve muayene yapılaması gereklidir.
Geçmiş olsun.