Uzm.Dr. Faruk Akçay
Anne ve çocuk sağlığının korunması açısından, iki çocuk arasında en az 2 yıl olması gerektiği önerilse de, bazı kadınlar henüz emzirdiği bir bebeği varken, yeni bir hamileliği yaşamaya başlayabiliyor. Bu durumda, düşüğe sebep olabileceği veya emen bebeğe zarar vereceği düşüncesiyle emzirmeyi bırakıyorlar. Bazen de vücudunun emzirmeyi ve hamileliği aynı anda kaldıramayacağı düşüncesiyle emzirmekten vazgeçiliyor. Doğacak bebeğini koruma kaygısı, halen anne sütüne ihtiyacı olan bebeğin bu nimetten mahrum kalmasına sebep oluyor. Halbuki, sağlıklı, dengeli bir beslenme düzeni ile vücudunun ihtiyacı olan gıdayı alabilen hamile annelerin emzirmesinde bir sakınca görülmüyor.
Gebelikte emzirmenin doğmamış bebeğe zarar vermediğini, çoğunlukla erken doğuma sebep olmadığı biliniyor. Emzirme sırasında rahim kasılmaları yaşanmasına rağmen, bu kasılmalar rahim ağzının açılmasına sebep olmaz. Bunlar normal gebeliğin bir parçasıdır. Eğer anne zor bir gebelik geçiriyorsa veya erken doğum riski varsa, tıpkı cinsel ilişkiden kaçınılması gerektiği gibi emzirmenin bırakılması önerilebilir.
Gebelikte emzirmeye devam edilmesi halinde uygulanacak birtakım önlemler olabilir. Örneğin, ekstra dinlenmeye ihtiyaç duyan anne, uzanarak emzirebilir. Hamile annenin iyi beslenmesi de önemli. Emzirdiği çocuk 6 aydan küçükse, fazladan günde 650 kalori, ek besinler almaya başlamışsa 500 kalori almalı. Hamileliğin ilk 3 ayında fazla kalori almak gerekli değil. Gebelikte emziren kadının süt miktarı 4. ve 5. ayında azalabilir. Eğer bebek 1 yaşın altındaysa bebeğin kilo alımını izleyerek sütün yetip yetmediğini izlemeli. Ayrıca sütün tadında değişme de olabilir. Bu durumda bazı bebekler kendiliğinden daha az emer ya da emmeyi bırakır.
Geçmiş olsun.