Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr
Vajinal mantar enfeksiyonu hemen hemen her kadının hayatında en az bir kere karşılaştığı ve tedavi edilmezse çok daha önemli rahatsızlıklara yol açabilecek yaygın bir hastalıktır.
Belirtileri:
Özellikle geceleri artan kaşıntı Normalden farklı, kokusuz, zaman zaman kalın ve kütleler halinde, bazen beyaz ya da gri renkte, sulu akıntı Kaşıntıya eşlik eden acı hissi Cinsel ilişki sırasında ya da tuvaletinizi yaparken meydana gelen yanma hissi Vajinal mantar enfeksiyonu nedir, nasıl oluşur, Sağlıklı bir vajinada menopoza kadar değişen oranlarda şeffaf ve kokusuz akıntı olması normal bir durumdur. Vajinanın içindeki bezler sümüksü ince bir sıvı oluşturarak vajinanın nemli kalmasını sağlar. Sağlıklı bir vajinada bakteriler, mantarlar, hormonlar glikojen ve doğal salgılar belirli bir denge içinde bir arada bulunurlar. Her hangi bir nedenle bu denge bozulursa mantar veya bakteriler hâkimiyet kazanarak akıntıya yol açacaklardır. Enfeksiyona yol açan mantarın ismi CANDİDA'dır.
Mantar Enfeksiyonuna Sebep Olabilecek Etkilere Açık mısınız?
1. Antibiyotik kullanıyor musunuz?
2. Ağızdan alınan doğum kontrol hapı kullanıyor musunuz?
3. Şeker hastası mısınız?
4. Hamile misiniz?
5. Genellikle sıkı, zor havalanan sentetik giysiler veya havlu kullanır mısınız?
6. Naylon iç çamaşırı giyer misiniz?
7. Islak mayo ile oturur ya da terli spor giysilerinizle dolaşır mısınız?
8. Sık sık genel duşlar ya da hamam da yıkanır mısınız?
9. Parfümlü tuvalet kağıdı ya da hijyenik bağ kullanır mısınız?
10. Sık sık klorla temizlenen havuzlarda yüzer misiniz?
11. Tuvalet sonrası temizliğinizi arkadan öne doğru mu yapıyorsunuz?
Eğer 3 ya da daha fazla soruya EVET cevabı verdiyseniz mantar enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali yüksek bir risk grubunda yer alıyorsunuz.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tehlikeli midir?
EVET, bütün enfeksiyonlar gibi vajinal mantar enfeksiyonu da tedavi edilmezse birçok kötü sonuca yol açabilir. Daha tehlikeli hastalıkların gelişmesine zemin hazırlar. Bulaşıcı olduğu için tekrarlayabilir. Başka enfeksiyonlara yol açarak sonu kısırlığa kadar uzanabilecek tehlikeler doğurur. Ayrıca bazı hastalıkların habercisi olduğu için teşhis edilmesi önemlidir.
Teşhisi ve Tedavisi Zor mudur?
HAYIR, hem teşhisi hem tedavisi son derece kolaydır. Hekiminizin önereceği tedaviyi uyguladığınızda şikâyetlerinizden kolayca kurtulduğunuzu ve yaşamınızın kolaylaştığını siz de göreceksiniz. Ne zaman Doktora başvurmalıyım. Eğer risk grubuna giriyorsanız ve şikâyetleriniz varsa hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.