Zencefil, hazımsızlık şikayeti olan insanlar için de çözüm olmaktadır. Gaz söktürücü özelliği vardır. Küçük bir parça zencefil çiğnemek gazı söker ve rahatlama sağlar. Yemek sonraları oluşan mide şişkinliğini geçirir. Düzenli ve ölçülü şekilde kullanıldığında kronik olan hazımsızlıkların tedavisine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Gastrit, ülser gibi mide hastalıklarına da iyi gelir. Bu tür hastalıkların etkisi olan mide ağrısını dindirir. Bununla birlikte mide bulantısını da önler. Otobüs yolculuklarında vb. diğer sebeplerden oluşan bulantılar için zencefil tüketmek çözüm sağlar.
Çoğu kadının şikayeti olan, regl ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Adet dönemlerinin ilk günlerinde toz halinde 1'er gram tüketilmesi önerilir. Ayrıca kas ve eklem ağrılarını hafiflettiği de bilinmektedir. Bunula birlikte Artirit denen eklem iltihabında da olumlu etkiler göstermiştir.
Zencefilin kansere karşı koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu koruyucu etkinin taze zencefilin içinde bulunan gingerol maddesinden geldiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalar yeterli olmamakla birlikte bazı kanser türlerinde olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Kanseri önlemekte tek başına yeterli olmayan zencefil, ilaçların yapımında kullanılan bir madde olarak yer almaktadır.
Zencefilin zayıflamaya yardımcı olmasındaki etken vücut ısısını artırarak yağ yakımını kolaylaştırmasıdır. Artan vücut ısısıyla birlikte terleriz ve bu da yağ yakımını sağlar. Bununla birlikte toksinlerden de arınırız. Böylece vücudun yağ yakması zayıflamaya yardımcı olur. Zencefilin sindirim sistemini hızlandırması da zayıflamada bir etkendir. Ayrıca zencefili kullanım zamanımız da iştahımızı etkileyerek zayıflamaya yardımcı olabilir. Şöyle ki; zencefil akşam yemeğinden önce tüketildiği zaman iştahımız azalır ve daha az yiyerek kilo veririz. Tüketimi ise zencefilin çayını hazırlayarak olmalıdır.
Şimdi de zencefil çayının nasıl hazırlandığına ve faydalarına deyinelim.
ZENCEFİL ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Zencefilin en yaygın kullanım şekli çayını hazırlamaktır. Halk arasında yaygın olarak bilinen zencefil çayının tarifini sizin için derledik. Kimi zencefil çayına isteğe bağlı olarak çubuk tarçın da eklemektedir. Bal eklenmesinin sebebi zencefilin ağızda oluşturduğu acı tadı önlemektir. Bununla birlikte zencefilin gerçek bal ile kullanımı sağlığımıza olan faydasını maksimum dereceye ulaşmasını sağlamaktadır. Hazır olarak satılan zencefil çaylarının yerine evinizde taze zencefil ile çok kolay bir şekilde çayınızı hazırlayabilirsiniz. Böylece zencefilin söz edilen gerçek faydalarını vücudunuza sağlamış olursunuz. Aksi taktirde hazır çaylar ile yeterli fayda sağlanamamaktadır.
Zencefil çayı iki şekilde hazırlanabilir: Toz ve taze hali ile.
Taze Zencefil çayı; zencefilin kökünden yapılan çaydır.
- 1 bardak su
-2 dilim zencefil
- 2 dilim limon
-1 çay kaşığı bal
Yapılışı; Öncelikle taze zencefilleri soyup dilimleyin. Bir bardak suyu tencereye alın, içine zencefil ve limon dilimlerini koyup 10-15 dakika kaynatın. Ardından balı ekleyin ve için.
Toz Zencefil Çayı; zencefil kökünün kurutulup toz haline getirilmesiyle yapılan çaydır.
- 1 bardak kaynamış su
- 1 çay kaşığı zencefil
- 2 dilim limon
-1 çay kaşığı bal
Yapılışı; 1 bardak kaynamış suyun içine toz zencefili ve limonu ekleyip en az 5 dakika demliyoruz. Ne kadar uzun demlerseniz aroması o kadar kendini bırakır. Baharatındaki acıyı fazla hissetmek istemiyorsanız, uzun süre demlemeyin. Ardından balı ekleyip içiyoruz. Zencefil çayının nasıl hazırlandığından bahsettik. Şimdi de bu çayın ne gibi faydaları var? Biraz da bundan bahsedelim.
ZENCEFİL ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Zencefil çayının faydaları üzerine yapılan araştırmalar neticesinde, zencefilin içinde bulunan antioksidanların insan sağlığı açısından önemli olduğu görülmüştür. Zencefilin genel faydalarından bahsederken yazımızın başında bahsetmiştik. Zencefil çayının faydaları da üstte bahsettiğimiz faydalar ile doğru orantılıdır. Çünkü zencefilin en yaygın kullanımı çay şeklinde tüketilmesidir. Dolayısıyla zencefilin faydaları ve zencefil çayının faydaları arasında pek fark yoktur. Zencefil çayının faydalarından kısaca şöyledir;
- İçinde bulunan vitaminler sayesinde soğuk algınlığa ve gribe karşı korur.
- İçindeki antioksidanlar vücudu toksinlerden arındırır, yağ yakımını sağlar.
- Bağırsakları yumuşatır ve sindirimi kolaylaştırarak kabızlığı önler.
- Öksürük kesici özelliği vardır, boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Mide bulantısını kesmeye yardımcı olur.
- Regl ağrılarını hafifletir.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir.
- Hazımsızlık ve mide şişkinliği tedavisi için kullanılır.