Zehirli Guatra Ameliyatsız Çözüm!

Zehirli guatr'ın ameliyatsız tedavisi olan ve halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen "Radyoaktif İyot Tedavisi", hastanede kalmayı gerektirmeyen, basit uygulanılabilir olması nedeniyle hastalar açısından da oldukça konforlu bir yöntemdir.

Radyoaktif İyot Tedavisi ile hastalar genellikle tek uygulamayla sağlığına kavuşuyor. Tedavi ciddi bir yan etki yapmıyor ve sanıldığı gibi kısırlığa neden olmuyor.

Memorial Antalya Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü’nden Uz. Dr. İbrahim Oğuz Çeri, RAI kapsül tedavisi hakkında bilgi verdi.

Zehirli guatr, belirtileri nedeniyle bazı hastalıkla karıştırıldığı gibi vücuttaki birçok sistemi de olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Hastalarda deri yumuşak, ince ve nemlidir. Sıcağa tahammülsüzlük, yüzde kızarma, sürekli terleme, ciltte yaygın kaşıntı ve döküntü, bazen de özellikle ayak ve bacaklarda ciltte kalınlaşma, renk değişimi (dermatopati) gözlenebilir. Ayrıca saçlarda aşırı derecede dökülme, incelme ortaya çıkar.  

  • Nörolojik sistemde; hastalarda sinirlilik, heyecanlı görünüm, hızlı konuşma, uykusuzluk, ellerde ve dilde dikkati çeken titreme ortaya çıkabilir.
  • Kas-iskelet sisteminde; aşırı yorgunluk, kaslarda güçsüzlük ve erime, kemik mineral içeriğinin azalması ve kemik erimesi görülebilir. Çocuklarda büyüme gerilikleri ortaya çıkabilir.
  • Solunum sisteminde özellikle efor sırasında ortaya çıkan nefes darlığı belirgindir.
  • Dolaşım sisteminde; çarpıntı, atrial fibrilasyon, göğüs ağrısı, kalpte büyüme ve kalp yetmezliği gelişebilir. 
  • Sindirim sisteminde; iştah artışına rağmen artan metabolizma nedeniyle kilo kaybı tipiktir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, bağırsak hareketlerinde hızlanma ve ishal sıklıkla görülebilir.

Ameliyatsız Çözüm: Radyoaktif İyot Tedavisi

Halk arasında “atom tedavisi” olarak da bilinen RAI131 tedavisi, ilaç tedavisiyle başarı sağlanamayan ve tekrarlayan Graves hastalarında, nodülün eşlik ettiği hipertiroidi hastalarında, kalıcı tedavi sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılan bir tedavi şeklidir. Hipertiroidi tedavisinde kullanıldığında hastanede kalmayı gerektirmeyen, basit uygulanılabilir olması nedeniyle hastalar açısından da oldukça konforlu bir tedavi yöntemidir.

Sıvı ve kapsül formlarında uygulanabilmekte olup, sıvı formunda uygulandığı takdirde hastaların sadece renksiz, kokusuz, tatsız, suya benzer görünümde bir sıvıyı içmeleri şeklinde basit bir tedavi şeklidir. Kapsül formu ise aynen bir antibiyotik kapsülüne benzer.

Hastalar bu kapsülü su ile birlikte içer. Sıvı formdansa kapsül formdaki tedavi daha çok tercih edilmelidir. Sıvı formda uygulanan tedavide mevcut olan dökülme, bulaşma riski kapsül formda mevcut değildir. Hastalar RAI131 kapsülünü yuttuktan sonra evlerine gitmekte ve çok aşırı bir kısıtlama olmadan yaşamlarına devam edebilmektedir.

İlgili Sağlık Konuları