Yaz Aylarında Dengeli Beslenme

Lapseki Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu, yaz aylarında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve sularının tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Lapseki Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu, yaz aylarında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve sularının tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Topaloğlu, yazılı açıklamasında, artan hava sıcaklıklarına bağlı olarak kan basıncında ve kalp atım sayısında artış olabildiğini, özellikle hipertansiyon ve kalp hastalıklarının yaz aylarında daha sık görüldüğünü belirtti.

Artan terleme nedeniyle gelişen tuz ve su kaybı sonucunda halsizlik, bulantı, baş dönmesi ve baygınlık hissi gibi şikayetlerde de artış görüldüğüne dikkat çeken Topaloğlu, "Yaz sıcaklıklarından en çok çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar etkilenmektedir. Bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Yaz aylarında görülen sağlık sorunlarının azaltılmasında toplumun bilinçlenmesi son derece önemlidir." dedi.

Topaloğlu, yaz aylarında dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine de vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Günlük beslenme 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde yeterli miktarlarda olmalı ve tek öğünde fazla miktarda beslenmeden kaçınılmalıdır. Terleme ile oluşan sıvı ve mineral kaybını yerine koymak için günlük en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suları tercih edilmelidir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak amacıyla bol bol meyve tüketilmelidir. Yağlı besinlerden ve özellikle yağda kızartma şeklinde yapılan besinlerin tüketiminden kaçınılarak, haşlama ve ızgara yöntemi gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Hamur tatlıları yerine süt tatlıları, meyve tatlıları ve dondurma tercih edilmelidir."