Vajinismus, Vajinanın Panik Atağıdır!

Her gün, cinsel tedavi kliniklerinde birçok kadın bu hastalığın üstesinden gelerek normal sağlıklı yaşamlarına devam edebilmektedir. Diğer bir deyişle: Evet, Çözüm Var! Vajinismus kader değildir.

Cinsellik, aile ve evlilik konularında toplumu bilgilendirmeyi ve farkındalığı arttırmayı amaçlayan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED), vajinismus konusunda yeni bir basın açıklaması yaptı.

Vajinismus hakkında birçok yanlış inanış olduğuna dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe; "Vajinismus ilişki sırasında yapısal değil tepkisel bir reaksiyonla vajinal kanalın kasılarak kapanması ve ilişki durumu ortadan kalktığında tekrar açılması olayıdır. Vajinismus vajinanın panik atağıdır. Vajinismus cinsel performans ya da cinsel teknik eksikliği ile alakalı değildir. Daha çok normal olmak isterken ilişkiden korkmak ile ilgilidir." dedi.

Vajinismusun yanlış anlaşılmasının utanç ve güvensizliği beraberinde getirdiğine değinen CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe; "Vajinismus kadında "bundan etkilenen tek kişi benim", "doktorum bile beni anlamıyor", "ben garip... deforme... bozuk... ümitsiz... biriyim" düşüncelerini doğurur. Tampon gibi basit bir aleti bile yerleştirememe, vajina yoldan ilaç uygulayamama, jinekolojik muayene olamama veya doğal yoldan çocuk sahibi olamama sebebiyle kadında "vücudum bana ihanet ediyor" düşüncesi yerleşir. Bu durumdan muzdarip bazı kadınlar "partnerimi yeteri kadar sevmediğimden bunlar başıma geliyor" diye bazıları ise "kızlık zarım açılmadığı için bunlar başıma geliyor" diye düşünürler." dedi.

Vajinismus durumunda ilişkinin diğer tarafı olan erkeğin de bu durumdan etkilendiğini ifade eden CİSED Genel Başkan Yardımcısı Psk. Gülüm Bacanak; "Erkek genellikle kendini yardım edemez, ihanete uğramış, kendi cinsel yeterliliğini sorgular halde bulur. İlişkiyi sona erdirmek ya da sınırı bir cinsel yaşam arasında sıkışıp kalmak sık rastlanılan bir durumdur. Gizlilik içinde yaşamak, vajinismusun yıkımı ile uğraşmak, konuyu itiraf etmekte isteksizlik bu konuyu zorlaştıran önemli faktörlerdir.

Bir evliliği tamamlayamamak kişisel başarısızlık olarak algılanır ve çiftlerin ailelerine ve en yakın arkadaşlarına dâhil normal bir cinsel yaşamları varmış gibi davranarak yaşamlarını bir yalan içine çekerler. Diğer yandan bekâr kadınlar acılarını utanç içinde saklar ve sosyal dışlanmadan korkarlar. Bekâr kadınlar çoğunlukla ilişkiden kaçarlar, aseksüel partnerler seçerler, problemli bir ilişkiden uzak durmaya çalışmak kadınlarda eşcinsel olup olmadıklarını sorgulamalarına sebep olabilir ve ilişki ilerlediğinde genellikle bitirme eğiliminde olurlar." dedi.

Vajinismus ile ilgili cevaplar aramanın genelde uzun ve yorucu bir yol olduğunu söyleyen CİSED Genel Sekreteri Psikolojik Danışman Fatma Ayrık; "Doktorlar, cinsel terapistler ve diğer sağlık personeli genelde şikâyeti geçiştirme eğilimindedir ve genelde uygunsuz yöntemler önerebilirler (alkol almak, sakinleştirici ilaç kullanmak, vb.). Hastalar genelde yanlış anlaşılmış, örselenmiş, izole edilmiş ve umutsuz hissederler. Bu sorunla yaşamak zorunda bırakılırlar ya da sorunu adlandırmak, açıklık getirmek için sonsuz uğraşlara girişirler.

Bize başvuran kadınların hemen hemen hepsi bu garip durumdan etkilenen "tek kişi" olduğunu iddia ederler. Bu his birçok erkek tarafından da paylaşılmaktadır. Bizimle konuştuklarında ise bu durumun ne kadar sık olduğunu öğrendiklerinde şok olurlar ancak kendileri gibi olan hastalarla buluşunca kendilerinde oluşan duygusal rahatlamayı göstermekten çekinirler." dedi.

 

İlgili Sağlık Konuları