Vajinismus vajina girişini çevreleyen kasların istemdışı olarak kasılarak cinsel birleşmenin acılı olması ya da birleşmenin gerçekleşememesidir.
Vajina girişini çevereleyen baskın kas grubu "Pubik Kaslar" olarak adlandırılır, bunlar düz kas grubudur ve refleks olarak çalışırlar. Vajinismusda yaşanan kasılma istem dışıdır ve asla kadının kendi kontrolünde değildir.
Eğer kişi kasların kasılmasından ötürü acısız cinsel birleşme yaşayamıyorsa bu durum vajinismus olarak nitelendirilir.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismusta kişide cinsel ilişki esnasında kasılma harici başka belirtiler de olabilir. Vajina içine tampon veya parmak sokamama, jinekolojik muayenelerden kaçınma, vajinal ultrasona girememe, cinsel ilişki sırasında vajina içine penisin tam olarak girememesi gibi.
Vajnusmus tanısı konulabilmesi için bir kişinin cinsel ilişki sırasında ağrı duyması şart değildir. Pek çok çift cinsel ilişki deneme safhasına kadar bile gelememektedirler. Ayrıca vajnismus hastalarında cinsel isteksizlik bulunmamaktadır ve bu hastalar klitorisin elle uyarılması ile orgazm olabilirler. Ancak yıllar içinde cinsel uyarının azalması ile cinsel isteksizlik de gelişebilir.
Vajinismus Kesin Tanısı Nasıl Konulur?
Cinsel ilişkide problem yaşayan her kadının, öncelikle cinsel terapiler konusunda deneyimli bir jinekolog tarafından bir jinekolojik muayeneden geçmesi şarttır. Jinekolojik muayene ile kişilerde vajinismusun kesin tanısı konur, derecesi belirlenir, psikolojik mi organik kökenli mi olduğuna bakılır.
Vajinismus Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Vajinismus, ilk cinsel ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma girişimi sırasında ortaya çıkabilmektedir.
Pubik kaslar kasılarak vajinanın açılmasını engeller ve cinsel birleşmenin gerçekleşememesine neden olurlar. Kasılma oluşursa cinsel birleşme ya imkansız hale gelir ya da şiddetli acı oluşur.
Genellikle vajinal bölgeye müdahale sona erdiğinde kaslar rahatlar ve normale döner.
Pubik kasların kasılması kişinin isteği dışında gerçekleşmektedir, kişi her ne kadar uyanıkta olsa durum bilinç dışı meydana gelir.
Bu istem dışı kasılmaların bir çok nedeni olabilmektedir, genellikle fiziksel ve duygusal faktörlerin birleşmesi sonucu oluşmaktadır.
Bu kasılmalar aslında vücüdün kendini korumaya yönelik bir savunmasıdır.
Vajinismusun nedenlerini, sonuçlarını ve nasıl tedavi edileceğini bilmemek çiftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur ve her iki tarafıda psikolojik ve fiziksel olarak yıpratır.
Vajinismus hastası çoğu kadın illişkiye girememekten ötürü yoğun utanç duygusu hisseder ve sıkıntılarını paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir.
Vajinismus yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır ve kadından kadına farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı kadınlar jinekolojik muayeneyi tamamlayabilmekteya da tampon kullanabilmekte iken cinsel ilişkiyi tamamlayamamaktadır. Bazı kadınlarda ise ilişki gerçekleşmekte fakat aşırı miktarda acı oluşmaktadır. Diğer bir grupta ise hiçbir vajinal müdahale gerçekleşememektedir.
Vajinismus Hakkında Yaygın Yanlış İnanışlar Nelerdir?
Benim vajinam çok küçük olabilir veya çok dar bu yüzden ilişkiye giremiyorum diye bir kavram genelde yoktur!
Çünkü vajina esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişlemedir).
Vajinismuslu kadınların bazıları ise kızlık zarlarının çok kalın olduğuna ve bu yüzden ilişkiye giremediklerine inanırlar ve de eşlerini de inandırırlar, sorunun kızlık zarının ortadan kalkmasıyla çözüleceğine inanan çift bir kadın doğum uzmanına giderek ve anestezi ile bayıltılarak kızlık zarlarını ameliyatla açtırırlar.
Bu durumda çözüm getirmez ve bunun da işe yaramadığını gören çift iyice umutsuzluğa, karamsarlığa kapılıp ilişkilerini yıpratmaya ve birbirlerini suçlamaya başlarlar.
Bazen de sorunun ilaçlarla veya genel anestezi (bayılma) altında ilişkiye girmekle çözüleceğine inanılır, uyutularak kaslarda gevşeme sağlanabilir ve hatta yanlış bir metod olarak vajinismuslu kadınların genel anestezi ile uyutulup partnerleri ile cinsel ilişkiye girmeleri sağlanır ama bu sorunu çözeceğine daha da büyütebilir. Kadın uyanık olduğunda cinsel ilişkide yine aynı sorunları yaşamaya devam edecektir.
Vajinismus sorunu yaşayan kişilere sakinleştirici ilaç, antidepresan ilaç vermekle bu sorun çözülmez, aksine bu tip ilaçların bazılarının cinsel isteği azaltıcı etkisi vardır, böylece sorun çözülmediği gibi başka bir sorun olan cinsel isteksizlikte sıkıntıya eklenmiş olur.
Kas gevşeticiler veya alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girme çabaları da hep hüzün ile sonuçlanır.
Cinsel İlişki Esnasında Vajinismus;
Klinik tabloda eşini seven, çoğu kez severek ve isteyerek evlenen kadın, eşiyle sevişme sırasında da haz ve tatmin almakta; ancak ilişki penetrasyon boyutuna geçtiğinde aniden başlayan korku,heyecan, çarpıntı ve nefes nefese kalma gibi bulgular ile adeta bir "panik atak benzeri durum" yaşamakta ve daha sonrasında kendisini kasarak bacaklarını kapatmakta, eşini iterek ilişkiyi sonlandırmaktadır.
Eşler ilişki sırasında kendi penislerini adeta bir "duvara çarpıyormuş" gibi hissetmektedirler. O bölgenin tamamen kapalı olduğunu dahi düşünen çiftler olabilir.
Vajinismus Vajinada Gelişen Bir Hastalık Sonucu Ortaya Çıkmaz!
Her ne kadar vajinismus ismi vajinayı çağrıştırsa da vajinismus bir vajina problemi değil daha çok "bilinçaltına yerleşmiş korku ve kaygı" problemidir. Problemin kesin tedavisi de kişinin bu korkularının giderilmesi ve cinsellik ile ilgili doğru bilgilerin bilinçaltına yerleştirilmesi ile mümkün olmaktadır.
Problem en çok yüksek sosyokültürel seviyede görülüyor. Vajinismus aslında toplumun tüm katmanlarında görülen bir cinsel işlev sorunudur.
Örneğin bu konuda eğitimli olan insanların kendi sorunlarının çözümü için internet gibi kaynakları kullanarak daha fazla araştırma yapmaları veya kırsalda yaşayan erkek eşlerin eşlerine karşı daha az toleranslı davranmaları gibi.