Vajinismus hastalığı, cinsel ilişki sırasında vajinanın üçte birlik aşağı kısmında yer alan pelvik kasların ilişki sırasında kontrol dışında kasılması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya çok zor olarak gerçekleşmesi ile kendisini gösteren bir problemdir.
Bazen de korkular o kadar yoğundur ki kişi eşiyle sevişme sonrası cinsel birleşmeyi denemeyi dahi düşünemez.
Vajinismus kendisini aslında yalnızca cinsel ilişki sırasında kendisini göstermez. Bir takım başka belirtileri de olabilir. Vajinismus belirtileri:
- Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve hiç birleşmeyi (penetrasyon) dahi deneyememe
- Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor gerçekleşmesi (disparoni)
- Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi (vajina içine penisin ancak bir kısmının girebilmesi)
- Vajina içerisine ped veya tampon yerleştirememe
- Vajina içine parmak sokamama
- Vajinal ultrasona girememe
- Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama
- Vajina içine tedavi amaçlı fitil türü ilaçlar sokamama gibi belirtilerdir.
Vajinismus aslında bir hastalık değil bir “semptom” dur (yani belirtidir) ve içsel bir takım sıkıntıların dışsal yansıması olarak yorumlanmaktadır. Aslında vajinismus problemine sahip bayanların pek çoğunda başka korkular (fobiler) da olabilmektedir. Hera Kliniğinde yaptığımız çalışmalara göre bunlar; kan aldırmak, muayene olmak, diş tedavisi almak, iğne, yükseklik, karanlık, yalnızlık, hastalık, ölüm, kedi, köpek vb. korkular (fobiler) olabilir.
Vajinismus problemine sahip bayanlar cinsel ilişki sırasında son derece ıstırap çekebilirler veya çoğu zaman da cinsel birleşme hiç mümkün olmayabilir. Yani, bir kişinin vajinismus tanısı alabilmesi için ilişki sırasında ağrının olması şartı yoktur. (DSM IV tanı kriterlerine göre)
Vajinusmus problemine sahip bayanlar eşleri ile sevişmelerinden zevk alabilir, hatta kendi başına veya eşinin uyarıları ile orgazm olabilirler. Ancak zaman içinde ilişki denemeleri azalmakta, umutsuzluklar ve sıkıntılar artmaktadır. Denemelerin azalması ile birlikte kişilerin cinsel ilişkiden zevk alma azalmakta ve isteksizlik ortaya çıkabilmektedir.
Tedavi olmayan veya olamamış olan çiftler ya kendilerini bu şekilde kabul ederek evliliklerine aseksüel (ilişki olmaksızın) devam edebilmekte veya maalesef boşanmalara gidebilmektedirler.
Vajinismus problemine sahip bayanlarda ilk zamanlarda rahatlatıcı ve güzel sevişme sonrası eşleriyle birleşme anı geldiğinde kendilerinde “panik atak benzeri bir durum” ortaya çıkmaktadır. Bu durumda aniden heyecanlanıp vücutlarını bir korku ile kasarlar, kalp atışları hızlanır, nefes alış verişleri artar ve kendilerini geri çekerek bacaklarını kapatıp eşlerini iterek ilişkiye son verirler.
Çoğu kez kasılmalar vajinal kaslarla sınırlı değildir. Hera Kadın Sağlığı Merkezi’ne 2003 yılından bu yana başvuran 950’den fazla hastada yaptığımız gözlemlere göre vajinimusun derecesi ile de bağlantılı olarak kas kasılmaları kalça, karın, bel, sırt, omuz, bacaklar ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın olabilir.
Bu nedenle de ilişki denenen günlerden sonraki zamanlarda bu kişilerde kasların yorulmalarına bağlı olarak vucutta yaygın kas ağrıları (myalji) görülmektedir.
Vajinismusta ortaya çıkan bu bulgular, vücudun ağrı duymaya (veya ağrı duyma korkusuna) karşı kendisini “savunma amacıyla verdiği refleks cevaplar” ile ilişkilidir. Yani beden bilinç altından aldığı uyaranlar sonrasında kendisine tehtid olarak gördüğü bir olaydan kendisini korumaktadır.
Çözüm de bilinç altına yerleşmiş yanlış bilgi ve inanışların silinerek yerine doğru bilgilerin işlenmesi ile mümkün olacaktır.
Vajinismusun kesin tanısı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan basit bir jinekolojik değerlendirme sonucunda konur. Son derece kolay, ağrısız ve yalnızca birkaç dakika süren bu jinekolojik muayene masasına yatmak bile pek çok hasta için gereksiz şekilde korkutucu ve rahatsız edici olabilmektedir.
Ancak bu jinekolojik değerlendirme ile vajinismusun doğru tanısı konulabilir ve derecelendirmesi yapılabilir. Bu da tedavinin şeklini etkileyecektir.
Batılı kaynaklarda nadir rastlandığı ileri sürülen vajinismus, ülkemizde cinsel işlev bozukluklarla başvuranlar arasında en sık olan problemdir ve % 43-73 arasında görülmektedir.
Türk kültüründeki cinsel değerler, cinselliğin anlamı, cinsel ilişkinin tanımı, cinsel işlev bozukluğunun algılanması gibi bazı özelliklerin bu yüksek görülme sıklığında rol oynamış olabileceği belirtilmiştir.
Vajinismus problemine sahip bayanların zaman içerisinde eşlerinde de erken boşalma ve ereksiyon sorunları (sertleşme azlığı) ortaya çıkabilmektedir.
Hera Kadın Sağlığı Vajinismus Tedavi Merkezi
http://www.vajinismusmerkezi.com/