Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Akpolat, 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, yemeklere bol bol serpilen tuzun vücudun baş düşmanı olduğunu, yapılan araştırmaların, günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesiyle dünyada her yıl kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölümün önlenebileceğini gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Akpolat tuz tüketimini azaltmak için şu önerilerde bulundu:
-Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın.
-Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
-Tuzsuz ekmek yiyin.
-Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun.
-Yemek pişirirken tuz koymayın, pişirdikten sonra da koymayın.
-Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
-Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanabiliriz.
-Dışarıda yemek yerken seçici olun.
-Paketli gıdalarda çok fazla tuz olduğunu unutmayın.
-Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.
-Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir.
-Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar.
-Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakalım.
Yeterli beslenen bir kişide tüketilen gıdaların içinde bulunan tuz yeterlidir. Yemeklere hiç tuz katmadan yaşamak mümkün. Tuz alımının günde 3 gram azaltılması dünyadaki yıllık sağlık harcamasını milyarlarca dolar azaltabilir. Bebek ve çocuklar az tuzlu/tuzsu z yemeğe alıştırılırsa tuz tadını aramazlar."