Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği ''Dünya Spirometre Günü'' İçin Açıklama Yaptı

Yedi uluslararası solunum derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu 2010 yılını ''Dünya Akciğer Sağlığı Yılı'' olarak kabul etmişti.

Bunda da amaç her gün sıklığı gittikçe artan solunum sistemi hastalıkları konusunda toplumdaki bilinirliği artırıp resmi otoritelerin de bu konuya dikkatini çekmekti. Spirometre de solunum sistemi hastalıklarının tanısında önemli, ancak toplum tarafından çok iyi bilinmeyen bir test olduğundan, halka  Spirometreyi tanıtmak ve kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 14 Ekim günü Dünya  Spirometre Günü olarak kabul edilmiştir. Birçok hasta sağlık kuruluşuna başvurduğunda grafi çekileceği ya da kan alınacağı konusunda belli bir fikre sahiptir, ancak çok azı Spirometre kavramına aşinadır.
 
Avrupa Solunum Derneği’ nin Berlin Kongresi sırasında halka yönelik olarak yapılan spirometre taramasında, herhangi bir yakınması olmayan kişilerin yaklaşık %20’sinde solunum fonksiyonlarında bozukluk saptanması bu konunun gündeme alınmasını öne çıkarmıştır.

Spirometre Nedir? 
Spirometre solunum sistemi hastalıklarının tanısında kullanılan bir cihazdır. Spirometre ile Solunum Fonksiyon Testleri yapılır ve kişinin akciğer fonksiyonları hakkında fikir elde edilir. Kullanımı basit ve ucuz bir testtir. Testin hastaya herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur.

Spirometre ile yapılan işlem akciğerlere giren ve çıkan hava hacmi ve hava akımının ölçülmesidir. Kabaca akciğerlerimizin performansı değerlendirilmektedir.
 
Spirometre Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır?

Spirometre başta Astım ve KOAH olmak üzere havayollarını etkileyen hastalıkların tanısında kullanılmaktadır. 2020 yılında dünya genelinde ölüm 3. Sırayı alması öngörülen KOAH’ın tanısı sıklıkla konulamamaktadır. Her yıl 250.000 den fazla gerçekleşen astıma bağlı bağlı ölümlerin en önemli nedeni, yetersiz tanıya bağlı olarak gerekli tedavinin uygulanmamasıdır.


Kimlere Spirometre Yapılmalıdır?

  • Nefes darlığı, hışırtılı solunum, öksürük, balgam çıkarma şikayeti olanlara,
  • Akciğer grafisinde normal dışı bulguları olanlara,
  • Şikayeti olsun olmasın uzun süreden beri sigara içenlere,
  • Genel anestezi altında ameliyat alacaklara
  • Vücüdünun başka bir organında var olan hastalığın akciğeri etkilediği düşünülen hastalarımıza doktorunun önerisiyle,
  • Akciğerleri etkilecerek işlerde çalışanlara (madenciler, deterjan, akü fabrikası işçileri, kuş besleyiciler vb.),
  • Sporculara,-Akciğerler hastalığı nedeniyle nefes açıcı ve iltihab giderici, koruyucu  ilaç verilenlerde ilaçları etkisi araştırılmak istenenlere spirometre yapılmalıdır.

Spirometre Nerelerde Vardır?

Ülkemizdeki hastanelerin Göğüs Hastalıkları Bölümlerinin çoğunda spirometre cihazı bulunmaktadır. Yukarıda saydığımız yakınmaları olanlar, bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurarak Solunum Fonksiyon Testi yaptırabilirler.
 
Spirometre Testi Yapılması Zor mudur?

Spirometre uygulaması son derece basit bir testtir. İşlem sırasında sadece belli komutlara uygun olarak derin nefes alma ve verme işlemi yapılır. Bu da yaklaşık 5 dakika sürer.
Sonuçta Spirometre solunum sistemi hastalıklarının tanısında kullanılan önemli bir test olup, efor kapasitesinde azalma olan, çabuk yorulan, nefes darlığı, öksürük, balgam gibi yakınmaları olan ve sigara içenlerin mutlaka bir ''Göğüs Hastalıkları Uzmanına'' başvurup Spirometre yaptırmasında yarar vardır.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler