Tüp Bebek Tedavisinde Laboratuvar İşlemleri

Kısırlık tedavilerinden olan aşılama tedavisi ile başarı oranı kısırlık nedenine, kadın hastanın yaş durumuna, kullanılan ilaç tedavisi ile yumurtanın içinde gelişen folliküllere, miktarına göre değişim gösterebilir.

Rutin sperm analizi: hastadan tek ya da iki ayrı yere konulan semen örneği yaklaşık 30 dakika kadar 37 derecelik uygun bir ortamda bekletilir. Ardından spermin miktarı, hareket yapısı ve şekilsel özellikleri incelenir. İncelemenin ardından sperm örneği yıkanır. Sperm yıkama işlemi iki aşamadan oluşmaktadır ve yaklaşık olarak 40 dakika kadar sürer. Bu işlemin amacı, spermde hareketliliği artırarak spermi döllenecek hale getirmektir.

 

 

Aşılama: yıkama işleminin ardından hazır hale getirilen spermler hareket bakımından daha kabiliyetli olmaları için 37 derece sıcaklığa ve karbondioksit içerikli ortamlarda yaklaşık olarak yarım saat tutulur. Bekleme süresinden sonra hareketliliği çoğaltılan spermler enjektör kullanılarak kadının rahmine transfer edilir. Bu işlem ile spermin rahme ulaşabilmesi için kat edeceği mesafe azaltılmış olur.

Kısırlık tedavilerinden olan aşılama tedavisi ile başarı oranı kısırlık nedenine, kadın hastanın yaş durumuna, kullanılan ilaç tedavisi ile yumurtanın içinde gelişen folliküllere, miktarına göre değişim gösterebilir.

Tüp bebek mikroenjeksiyon: adaylara tüp bebek ya da mikroenjeksiyon tedavisinin yapılması adayların kısırlık sorunları göre değişmektedir. Tüp bebek ve mikroenjeksiyon tekniği birbirine çok yakın tekniklerdir. Tüp bebek tedavisinde, kadın hastadan elde edilen yumurtalar ve erkek hastadan elde edilen spermler özel bir sıvı içine koyularak yaklaşık 15 saat bir arada bekletilir ve döllenmenin oluşması sağlanır. Mikroenjeksiyon tekniğinde ise, tüp bebek tedavisinden ayrı olarak her yumurtanın içerisine teker teker sperm hücresi koyulur. Yapılan tedaviler arasında en çok başarı sağlayan tedaviler mikroenjeksiyon ve tüp bebek uygulamalarıdır.

Tüp bebek: yumurta toplama işleminde elde edilen yumurtalar 37 derecelik ısıda ve karbondioksit içeren bir ortamda gelişimlerini tamamlayabilmek adına 5 saat kadar bekletilir.

Yumurtalar gelişimlerini tamamlamak için bekletilirken erkek adaydan alınan spermler temizlenerek işleme uygun bir hale getirilir ve aynı yumurtalar gibi 37 derecelik ve karbondioksit içerikli ortamda bekletilir.

Bekleme süresinden sonra spermlerden sayıca ve hareket bakımından uygun olanları yumurtaların bulunduğu ortama bırakılır. Yaklaşık 16 saatlik bir zamandan sonra döllenmenin oluşabilmesi için 37 derece sıcaklıkta inkübe edilirler.
 

 

 

Bir gün bekledikten sonra yumurtalar etrafındaki hücrelerden ayrıştırılarak döllenmenin olup olmadığına bakılır. Yumurtanın içeriğinde erkek ve dişi çekirdeği oluşmuş ise döllenme gerçekleşmiş olur.

Blastokist transferi: bilastokist döllenme sağlanan yumurtanın rahme yerleştirmeden önceki haline denir. Embriyonun büyüklüğü blastokist transfer anına ulaşırken iyice büyür ve dış tabakası incelir. Bu embriyolar dış tabakalarından sıyrılarak rahmin iç kısmına tutunur ve gebelik oluşmuş olur. Kültür ortamlarında embriyoların yaklaşık % 45 kadarı blostokist aşamasına ulaşabilmektedir. "Tüp bebek tedavisinde blastokist transferi" başlıkta detaylı bilgi vermeye çalıştım.

Blostokist transferleri sadece selektif hasta gruplarında başarı şansını artıran bir uygulama şeklidir. Uygulanması tercih edilen hastalar, yüksek oranda çoğul gebelik riski ve tedavide en az iki defa başarısız olunan hastalar olarak sıralanabilir.
 

İlgili Sağlık Konuları