Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'de travmaya bağlı omurilik hasarlarının dörtte birinin şiddet kaynaklı olduğunu açıkladı.
DSÖ'nün "Omurilik Hasarlarına Uluslararası Perspektiften Bakış" adlı raporunda, şiddet ve kendi kendini yaralama, travmatik omurilik yaralanmalarının ana nedenleri olarak gösterilirken, savaş bölgelerinde, örneğin Afganistan'da şiddet, travmaya bağlı omurilik hasarlarının yüzde 60'lık kısmını, Brezilya'da yüzde 42'lık kısmını oluşturuyor.
Türkiye'de şiddet kaynaklı omurilik hasarlarının, toplam travmatik omurilik hasarları içindeki oranı yüzde 25.
Raporda, dünya genelinde omurilik hasarlarının yüzde 90'ının trafik kazası, düşme ve şiddet gibi travmatik nedenlerden oluştuğu vurgulandı.
Her yıl dünya genelinde 500 bin omurilik hasarı
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 500 bin kişide omurilik hasarı oluştuğunun aktarıldığı raporda, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayatta kalma oranının gelişmiş ülkelere nazaran çok daha düşük olduğu belirtildi.
Erkeklerde oran iki kat daha fazla
Rapor, dünya genelinde erkeklerde omurilik zedelenmesi oranının, kadınlara göre iki kat daha fazla olduğuna dikkati çekti. Erkeklerde 20-29 yaş aralığı ile 70 ve üzeri yaşlarda, kadınlarda ise 15-19 yaş aralığı ile 60 ve üzeri yaşlarda oran yükseliyor.
Raporda ayrıca omurilik rahatsızlığı olanların kamu binalarına erişme konusunda sıkıntı çektikleri vurgulandı. Bu sorunu ortadan kaldırmak için 1980 sonrası ABD'de yapılan kamu binalarına erişebilirlik oranının bazı eyaletlerde yüzde 97'ye çıktığı belirtildi. Türkiye, Birleşik Arap Emirliği ve Zimbabve'de bu oranın ABD'dekinin yarısı düzeylerinde kaldığı ve bu alanda ilerlemenin beklenenden yavaş olduğu belirtildi.
ABD, Avrupa'dan kötü durumda
Raporda ayrıca Kuzey Amerika'da travmaya bağlı omurilik hasarı oranının Avrupa'ya kıyasla yüksek olduğuna işaret edilerek, bunun ABD'de şiddet oranının Avrupa genelinden daha fazla olmasından kaynaklandığı vurgulandı. - Cenevre