Testis Tümörleri Nasıl Tedavi Edilir?

Testis tümörleri 15 ve 35 yaş arası erkeklerde görülen en sık kanser tiplerinden biridir. Bu yaş grubundaki erkeklerde kansere bağlı ölümlerin %12' sini oluşturur.

Yumurtalıklardan (testisler)  birisinin ya da ikisinin skrotum denen torbada ele gelmemesi durumunda, yani inmemiş testisi olan erkeklerde testis kanseri gelişme riski daha yüksektir. Bu nedenle inmemiş testisi olan ya da çocukken bu nedenle ameliyat geçirmiş kişilerin daha dikkatli olması ve herhangi bir şüpheli belirti varsa bir üroloji doktoruna başvurması gereklidir.

Genellikle ilk belirti testiste büyüme, şişlik, sert bir yumru ele gelmesi veya kıvamında bir sertlik oluşmasıdır. Testisteki şişlik veya büyüme tamamen ağrısız olabileceği gibi bazen kasığa, bacağa ve alt karına doğru yayılan hafif bir ağrı yapabilir.

Testis kanserlerinin erken tanınması için yapabileceğiniz en doğru şey her ay kendi kendinizi muayene etmektir. Sadece birkaç dakikanızı alacak olan bu muayene için en uygun an, banyo sırasında ya da sonrasında testisleri saran torbanın (“skrotum”) en gevşek olduğu zamandır.

Her testisinizi iki elinizin baş ve işaret parmakları arasına alıp tüm yüzeyini hissedecek şekilde yuvarlamalısınız. Bu esnada elinize gelecek herhangi bir şişlik  ya da sertlik varsa hemen  üroloji doktorunuza başvurmalısınız. Testislerdeki her şişlik tümör demek değildir, ama buna ancak doktorunuz karar verebilir.

Muayeneniz sonunda doktorunuz sizden bazı kan ve görüntüleme tetkikleri  isteyebilir.

Tedavinin ilk basamağı sıklıkla tümör tipini belirleyecek olan ameliyattır. Bunun sonrasında tedavinizin devamı takip, ilaç tedavisi, ışın tedavisi ya da ikinci bir ameliyat ile sürdürülebilir.

Erken tanınan ve uygun tedavisi yapılan testis tümörlerinde tamamen iyileşme oranı %95 in üstündedir ve bu oran diğer kanser tiplerine göre çok yüksektir.

Dr. Bora Özveren
Acıbadem Hastanesi Kadıköy

İlgili Sağlık Konuları