Seyahate çıkanların;
- % 65'i herhangi bir sebepten dolayı bir süre kendini hasta hissediyor;
- %15'inde ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkıyor;
- % 8'i hastalık nedeniyle doktora gidiyor;
- % 6'sı seyahati yarım bırakıp geri dönmek zorunda kalıyor;
- % 2'si geri döndüğünde işe gidemeyecek kadar hasta oluyor;
- % 4'ü gittiği ülkede hastaneye yatırılmak zorunda kalıyor;
- %0,06'sı hava ambulansıyla bir tedavi merkezine nakledilmek zorunda kalıyor;
- binde 1'i gittiği yerde hayatını kaybediyor.
Turist İshali:
Turistlerde en çok görülen hastalık olan Turist İshali, yapılan yolculukların konforunu epeyce kaçırmaktadır. Hastalığın görülme oranı; Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'ya gidenlerde %10'dan az, Güney Avrupa (Türkiye dahil) ve uzak doğu adalarında %10-30 ve dünyanın geri kalanında %30'dan çoktur.
Hastalığın ana kaynağı iyi yıkanmamış ya da kirli sularla yıkanmış açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmesi. Yolcular için mikroplu sular ve yemekler ile ilgili en önemli sağlık problemi, birçok bulaşma ajanı tarafından kaynaklanabilen "turist ishali"dir.
Turist İshali, yolcuların en çok karşılaştığı sağlık problemidir ve riskli yerlere giden yolcuların yaklaşık %80'ini etkiler. Kısa bir ishal nöbeti bile bir tatili mahvedebilir veya bir iş gezisini bozabilir. Mide bulantısı, kusma ve ateş, ishale eşlik edebilir. Yolcu ishali birincil olarak mikroplu yemek, içecek ve sudan geçer. Bu vakalardaki mikrop geçmesi patojen mikroorganizmaların varlığı sebebiyledir. Birçok farklı bakteri, virüsler ve bazı parazit ve mantar hastalığı yolcu ishaline neden olabilir.
Tedavi olarak yapılması gereken şey, kaybedilen sıvının yerine konması olacaktır. Sıvı kaybı az ise ağız yolu ile çok ise damar yolu ile kayıp yerine konmalıdır.
Nasıl Korunmalı?- Kaynağını bilmediğiniz yiyecek ve içecekleri tüketirken dikkatli olunmalı.
- Tuvaletleri kullandıktan sonra mutlaka ve özellikle yemek yemeden önce eller yıkanmalı.
- Temiz suları tüketiniz.
Sonuç olarak güvenilirliliğinden emin olmadığınız açıkta satılan yiyecek ve içecekleri tüketmeyiniz.