Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, taklit ve tağşiş ürünlerin kurumlarının web sitesi üzerinden kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini belirterek, "En son yaptığımızla birlikte 280 civarında ürüne ilişkin bilgileri toplumumuzla paylaştık" dedi. Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın hileli gıdaya yönelik 2012 yılında başlattığı, 2013 yılından itibaren kurumun web sitesinden yayınlanmaya başlanan taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili çalışmaların bu yıl da aynı şekilde devam ettiğini söyledi.
Tüketicinin sağlığını veya menfaatini olumsuz etkileyeceği tespit edilen ürünleri toplumla ve tüketicilerle paylaştıklarını dile getiren Erol, "O ürüne ilişkin parti numarası, seri numarası dahil olmak üzere tüm bilgileri web sayfamızdan paylaşıyoruz. Daha sonra basın yayın organları buradan alıp haber yapıyor. Çok önemli geri dönüşler alıyoruz. Vatandaşlarımız uygulamanın çok doğru, yerinde olduğunu belirtip, devam etmemiz yönünde bizi teşvik ediyor" diye konuştu. "En son yaptığımızla birlikte 280 civarında ürüne ilişkin bilgileri toplumumuzla paylaştık" diyen Erol, şöyle devam etti: "Bunların içerisinde aynı firmanın birden fazla taklit veya tağşiş yoluna gittiğini tespit ettik. Yani öyle firmalar var, 2-3 defa aynı olumsuzluğu yapıyor. Bunların tekrarları da var. Onlara yönelik daha yoğun bir şekilde kontrollerimizi, yaptırımlarımızı sürdürüyoruz.
Adli ve idari anlamda düzenlememiz çerçevesinde çalışmalarımız devam ediyor." Gıda takviyelerinde ilaç kalıntısı Erol, özellikle cinsel performansı artırmak için veya obeziteyle mücadele etmek amacıyla takviye gıda olarak ifade edilen ürünlerde bir takım aktif ilaç etken maddelerinin bulunduğunu dile getirerek, tüketicilerin hiçbir şekilde ürünün bu maddeleri içerdiğini bilmediğini vurguladı. Bu tür ürünlerin önemli sağlık sorunları doğurabildiğine dikkati çeken Erol, "O ilaç etken maddelerinin gıda takviyelerinde, bir de bunun dışında söz gelimi et ürünlerinde olsun, süt ürünlerinde olsun, o üründe olmaması gereken bazı maddelerin taklit ve tağşiş amaçlı ilave edildiğini görüyoruz" diye konuştu.
Büyük bölümü 'bunu yapmadık' demiyor
Kamuoyuna açıklanan ürünlerin toplatılması, imha edilmesi, gerekiyorsa savcılığa suç duyurusunda bulunulması veya üretimin engellenmesine dair olmak üzere bütün idari ve adli mekanizmayı çalıştırdıklarını anlatan Erol, şunları kaydetti: "Büyük bölümü 'bunu yapmadık' demiyor. Kabul ediyorlar. Çok açık bir durum. Bütün bu bulgular, laboratuvar analizlerimizle ileri analizlerimizle desteklenmiş, tespit edilmiş. Ortada şüpheye bırakılacak hiçbir durum yok. Onların da kendisini düzeltmesi gerekiyor. Bunların içinde kendilerini düzelten birçok firmamız var. Bu anlamda yaptıklarını çok olumlu buluyoruz ama ısrarla birkaç kez aynı ürünü, aynı taklit ve tağşiş şekilde piyasaya arz etmelerini hiçbir şekilde kabul etmemiz mümkün değil. Israrla, yoğun şekilde onlara ilişkin kontrol çalışmalarımıza devam ediyoruz.