Stresli Günlerde Mideniz Daha Çok Yoruluyor!

Uykuda geçirilen zamanı saymazsak, çoğumuz günün büyük bir bölümünü iş ortamında geçiriyoruz. İş yaşamında ise çoğu zaman yoğun, stresli ve gergin dakikalar bizleri bekliyor.

Memorial Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, özellikle kriz döneminde hemen hemen tüm çalışanların ya da yakınlarının maruz kaldığı iş kaygısı ve stresin neden olduğu sindirim sistemi hastalıkları ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Özellikle küresel krizin yaşandığı bu günlerde sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, biraz durup düşünmekte yarar var. Çünkü vücudun tüm sistemleri gibi sindirim sistemi de stresten olumsuz yönde etkileniyor. Yani siz stres altındayken sindirim sisteminizin çok rahat olmasını beklemeyin.

Küresel ekonomik kriz nedeni ile yarına karşı güvensizlik duygusu ve işten çıkarılma korkusu ruhsal gerginliği artırıyor. Son dönemlerde bu tür kaygılar ve ardından ortaya çıkan yakınmalarla gastroenteroloji polikliniklerine başvuran hasta sayılarında artış dikkat çekicidir.

Riski en aza indirmek için daha planlı ve temkinli olmak doğru bir davranış ancak fazla gerilimin yararı olmadığı gibi aşikar şekilde zarar getirebileceğini de unutmamak gerekli. Daha sakin ve gerçekçi yaklaşımlarla çözümleri bulmaya çalışmak ruh ve beden sağlığı için en iyisidir.

Özellikle uzun saatler kapalı mekanlarda masa başı görev yatan banka ve şirket çalışanlarında strese bağlı sindirim sistemi sorunları daha fazla olabilmektedir. Yüksek rekabet ortamı, sinirli patron ve/veya agresif iş arkadaşları her zaman tansiyonu arttırır ve şikayetleri kolaylaştırır.

Her birey gibi sizin de çok değerli olduğunuzu unutmayın. Doğru olan için mücadele edin ama kendinize duygusal olarak çok yüklenmemeye, mesai saatiniz bitince problemleri üzerinizden çıkarıp ofiste bırakmaya gayret edin.

Siz hiç farkında olmasanız da yaşadığınız stresli günlerin neden olduğu pek çok sindirim sistemi hastalığı vardır.

  • Strese bağlı başlıca sindirim sistemi yakınmaları,
  • Midede ağrı, yanma, dolgunluk- huzursuzluk hissi
  • Bazen kusma ile birlikte olabilen bulantı
  • Göğüs arkasında yanma,
  • Ağza ekşi- acı sular veya yenilen gıdaların gelmesi
  • Karın ağrısı
  • Karında şişkinlik- gaz
  • İshal veya kabızlık

Hiç kuşkusuz stres, her bireyi farklı şekilde etkilemektedir. Özellikle hassas kişilerde, sindirim sistemi hastalıklarına ailesel eğilimi olanlarda veya ülser, reflü veya inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi öyküleri bulunanlarda sorunlar çok daha hızlı bir şekilde kendini gösterir.

İş ortamında strese bağlı sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan kişiler izne çıktıklarında, genellikle şikayetler de izne çıkar. Rahat bir mide ve düzenli çalışan bağırsaklarla geçirilen günlerin ardından bulantılarla başlayan sabahlar, toplantılarda keyif kaçıran mide ağrıları, bazen ishal bazen yoğun kabızlık ve gaz şikayetleri durumun çok da organik nedenli olmadığını düşündürür. O zaman iş ortamını her yönüyle şöyle bir gözden geçirmekte fayda var..

İlgili Sağlık Konuları