Sık Yaşanan Bademcik Enfeksiyonu Kalp ve Böbreklerde Hasara Neden Olabilir
Sürekli değişen havası ve gece gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle Aydın’da yaşayanların soğuk algınlığı, grip ve bademcik enfeksiyonlarına daha sık yakalandığı belirtildi.
Sürekli değişen havası ve gece gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle Aydın'da yaşayanların soğuk algınlığı, grip ve bademcik enfeksiyonlarına daha sık yakalandığı belirtildi. Aydın Liva Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Ünlü, bademcik enfeksiyonlarının kalp ve böbreklerde hasara neden olabileceğini belirterek bu konuda dikkatli olunmasını önerdi.
Bademciklerin boğaza giren bakteri veya virüs cinsi mikropları yakaladığını, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları ürettiğini belirten Aydın Liva Hastanesi Hekimlerinden KBB Uzmanı Op. Dr. Murat Ünlü, genelde çocuk yaş grubuna ait bir rahatsızlık olarak bilinen bademcik hastalığının yetişkinlerde de aynı etkileri gösterdiğini kaydetti.
Bademcikleri boğazda küçük dilin iki yanında yer alan ve vücudun savunmasında rol oynayan lenf dokuları olduğunu ve vücuttaki ilk savunma hattının burası olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Ünlü, "Vücuda ağız yoluyla giren mikroplarla ilk mücadeleyi bademcikler verir. Özelikle çocukların sağlığı üzerinde önemli bir işlev üstlenseler de bazen tam aksine vücuda zarar verebilirler. Örneğin, sık geçirilen bademcik enfeksiyonlarında rol oynayan bakterilerden biri olan "Grup A Beta hemolitik streptokoklara" karşı oluşan antikorlar uyku apnesi olarak adlandırılan uykuda solunum durmasına, kalp kapakçıklarında, böbreklerde ve eklemlerde hasara yol açabilir. Bademcik iltihabı bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucu gelişir. Eğer çocuk sık tekrarlayan bademcik iltihabına yakalanıyorsa, bademciklerin alınması önerilebilir. Sık sık iltihaplanmaları nedeniyle savunma görevi yapamaz duruma gelmiş, hatta çocuğunuzun sağlığına zarar vermeye başlamış olan bademciklerin alınması kronik iltihaplı bademciklerin vücutta kalmasından daha az risklidir. Bademcikler çocukların beslenmelerine ve solumalarına engel olacak kadar büyümüşse, bu durum çocukta gelişim geriliği ile uyku problemlerine neden oluyorsa cerrahi yöntem uygulanması gerekir. Çocuklar bademcikleri alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar. Çünkü vücutta bademcik gibi görev yapan başka dokular benzer görevler yaparak mikroplarla savaşan maddeleri yeterince üretebilirler" diye konuştu. - AYDIN