Uzm.Dr. Faruk Akçay
Tonsillektomi için tıbbi endikasyonların oluşması gerekir. Yılda 5 ve daha fazla tonsillit (tonsilde kript, kızarıklık) öyküsü ve veya geceleri uyurken nefes darlığı yapan (apne-nefessizlik atakları olması, gece devamlı uyanması, büyüme geriliği oluşması) tonsil-bademcik büyüklüğü durumlarında tonsiller alınabilinir. Bademciklerle beraber geniz eti (adenoid vejetasyon) de büyümüş olabilir. Endoskopik olarak geniz etleri değerlendirilebilinir.
Çocuğunuzun burnu da sık tıkandığına göre alerjik bir bünyesi olabilir (alerjik rinit). Bu nedenle kan sayımı, Aso, Crp, sedimantasyon Total IgE, ECP, Cilt prikt test yaptırarak alerjik durumunu öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzun şikayetleri bu alerjik bünye nedeni ile tetikleniyor. Bu nedenle koruyucu alerji ilaçları kullanması gerekebilir. Klinik ile beraber tetkikler atopi(alerjik bünye) lehine ise koruyucu ilaçlar olarak nazal steroid+antihistaminik şurup+ ve veya lökotrien reseptör blokeri gerekebilir.
Tonsillektomi yapılsa (tıbbi şartları taşıyorsa) bile çocuğunuzun tetkikleri de atopi (alerjik bünye)lehine ise koruyucu alerji ilaçlarını ameliyattan sonra da kullanması gerekecektir. Çocuk bölümü ve KBB bölümünün beraber değerlendirilmesi uygun olacaktır.