Şekeri Olan Hastalar Dikkat

Diyabet günümüzde çok yaygın hastalıklardan biridir.

"Diyabet göze zarar verebilir"

En önemli ve yaygın halk sağlığı sorunlarından biri olan diyabetin görülme sıklığı ülkemizde de her geçen gün artıyor. Türkiye'de 2 milyondan fazla diyabet hastası olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, şeker hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgilendiriyor.

Diyabetin kontrol altına alınmadığında vücutta hemen her organı etkileyen ve ömür boyu süren kronik hastalıklara zemin hazırlayabileceğini, erken tanı ve bilinçli davranmakla uzun ve sağlıklı bir ömür sürmenin mümkün olduğunu vurgulayan Or, iki çeşit diyabet olduğunu belirtiyor ve ekliyor; "İnsuline bağlı diyabet, tip 1 olarak da biliniyor. Sıklıkla 10 ile 20 yaşları arasındaki insanlarda gelişmesine rağmen, daha yaşlı insanlarda da ortaya çıkabiliyor. İnsuline bağlıolmayan diyabet, tip 2 olarak da biliniyor ve sıklıkla 50 ile 70 yaş arasındaki insanlarda gelişiyor."

İnsüline bağımlı diyabet:

İnsüline bağımlı şeker hastalığı çocukluk ve adölesan çağının hastalığıdır. Genellikle erken yaşlarda başlar. Hastalığın başlangıcı ani olup, klinik belirtilerinin ortaya çıkışı ile tanı konulması arasında geçen süre kısadır. Tip 1 diyabeti olan kişiler insülin eksikliğinde oldukları için dışarıdan insülin almaları gerekir.

İnsüline bağımlı olmayan diyabet:


İnsüline bağımlı olmayan bu tip diyabet, genellikle 40 yaşından büyük kişilerde en sık rastlanan diyabet tipidir. Bazen kilolu ergenlerde ve ergenliğe girmek üzere olan çocuklarda da gelişebilir. Tip 2 diyabette insülin normal ya da normalden fazla miktarda üretilmesine rağmen, vücuda şekeri kullanması için gerektiği kadar yardım edemez. Bu tip diyabet, sık aralıklarla besin alımı ve düzenli egzersizler ile kontrol altına alınıyor. Bazı kişilerin, aynı zamanda, diyabet hapları veya insülin kullanmaları gerekebilir.

Şeker hastalığının göz sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Özel Medline Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fethi Energin ise; şeker hastalığının süresi arttıkça gözde hasar yapma riskinin arttığını, şeker hastalığı iyi kontrol edilmemiş hastaların daha yüksek risk altında bulunduğunu belirtiyor ve ekliyor; "Diyabet, insülin eksikliğine veya etkinliğinin azalmasına bağlı kan şekerinin yükselmesiyle karakterize bir hastalıktır. Göz de dâhil olmak üzere birçok organımızda hasar verebilir. 20 ile 65 yaş arasındaki insanlarda görülen en sık körlük nedenidir.

Diyabetik hastalar görmelerinde azalma olmasını beklemeden, altı ayda bir rutin göz doktoruna muayene olmaları gerekir. Erken evrede tespit edilen lezyonlar daha etkin ve güvenli bir şekilde tedavi edilebilir. Gözde başlayan damar hasarlarıdiğer organlarda oluşacak bozuklukların habercisidir. Kan şekeri düzeyi, hipertansiyon, kolesterol düzeyi ve diğer önemli tetkiklerin de şeker hastalığınızla ilgilenen dâhiliye ya da endokrinoloji uzmanları tarafından kontrol altında tutulması gerekir."
 

İlgili Sağlık Konuları