Besinler ve vitaminler göz sağlığımız için büyük önem taşıyor. Özellikle içerdiği A vitaminiyle havucun göz sağlığına iyi geldiğini bilmeyen yoktur. Göz sağlığımızı korumakta etkili olan besinler ve vitaminler artık göz hastalıkları tedavisinde de kullanılıyor. Araştırmalar, sarı nokta hastalığının kuru tipinde vitamin, mineral, Omega 3 ve antioksidanlarla yapılan koruma amaçlı tedavinin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ortaya koyuyor
Besinlerin, göz sağlığımız için büyük önem taşıdığı artık bir gerçek. Yapılan çalışmalar da doğru beslenme ile alacağımız vitaminlerin gözümüzü birçok hastalığa karşı koruyacağımızı, hatta hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabileceğimizi ortaya çıkarıyor.
Dünyagöz Etiler'den Doç. Dr. Nur Acar, kuru ve yaş olmak iki tipi olan sarı nokta hastalığında diyetle alınan vitamin ve minerallerin yetersizliği, UV ışığın ikinci dekaddan itibaren birikici toksisitesi, genetik ve immünolojik yatkınlık, sigara kullanımı, hipertansiyon, ateroskleroz gibi pek çok faktörün etkisi olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Nur Acar, sarı nokta hastalığının genellikle 55 yaş sonrası ortaya çıktığını ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını belirterek, "Görmeyi etkilemesi nedeniyle hastalığın ciddiyeti ilerledikçe yaşlı hastalar evde günlük işlerini tek başına yapamaz hale geliyor. Okuma özellikle zorlaşıyor ve hastalığın ileri evrelerinde imkansız hale gelebiliyor. Ayrıca araba kullanırken ve alışveriş yaparkan zorlanıyorlar ve yardıma ihtiyaç duyuyorlar" dedi.
Kuru tipinde tedavi vitaminle
Doç. Dr. Nur Car, sarı nokta hastalığının kuru tipinde hastalara koruyucu amaçlı vitamin verildiğini söyledi. A, C, E vitaminleri çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3'ün sarı nokta hastalığının kuru tipinde kullanıldığını kaydeden Doç. Dr. Nur Acar, "Tüm bunlar önemli antioksidan maddelerdir. Lutein ve zeaksantin normalde sarı noktada bulunan ve normal görmede fonksiyonu olan pigmentlerdir. Yaşlılığa bağlı görme problemlerinde önemli destek maddelerdir" diye konuştu.
Vitaminlerin bulunduğu gıdalar
Luteinin, domates, havuç, kabak, karalahana, ıspanak, portakal, kivi ve avakadoda bol miktarda bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Acar, şöyle konuştu: "A vitamini kayısı, kuşkonmaz, maydanoz ve ıspanakta, C vitamin siyah üzüm, narenciye ve çilekte, E vitamini ise soya fasülyesi yağı, ceviz ve marulda bulunur. İstiridye, buğday tohumu ve buğday kepeği çinko olan gıdalardır. Ceviz, et, sakatatlar, balık ve kabuklu deniz ürünleri de bol miktarda selenyum içerir. Zeaksantin, yumurta sarısı, ıspanak, brokoli, kivi ve mısırda, omega 3 ise yağlı balıklar ve deniz ürünlerinde (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) bulunur.
Bu vitaminlerin etkili olabilmesi için aşırı miktarda kullanılması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Acar, şöyle konuştu: "Diyet olarak balık, ceviz, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebze ve meyvelerden zengin Akdeniz diyeti önerilmektedir. Ancak normal ideal diyette bile bu kadar yüksek dozu alabilmek mümkün olamamaktadır. Sarı nokta hastalığının kuru tipinin orta ve ileri evrelerinde ideal olan hastaların koruyucu amaçlı tedavi hapları almasıdır. Bu tedaviye göz hastalıkları uzman doktorunun kontrolünde başlanmalıdır. Bunlar ağız yoluyla alınan ilaçlardır."