Sarı Nokta Hastalığına Karşı Önlem Alın

Renkleri daha soluk, yazıları daha bulanık ve düz çizgileri kırık, dalgalı görmeye başladıysanız o zaman sarı nokta hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

Dünyada görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında üçüncü sırada yer alan sarı nokta hastalığı, sadece ileri yaştan değil sigaradan ve yanlış beslenmeden de kaynaklanıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında 3. sırada yer alan sarı nokta hastalığından etkilenen kişi sayısı yaklaşık 30 milyondur. Merkezi retina bölgesinde bulunan ve sarı nokta olarak bilinen hücrelerin hasar görmesiyle birlikte, görme keskinliği kaybına yol açan, ileri yaşa bağlı olarak ortaya çıkan sarı nokta hastalığı, tıp literatüründe “maküler dejenerasyon” olarak geçiyor. Sarı nokta hastalığında, cisimleri, çizgileri eğri veya kırık görme, renklerin daha soluk olması, okurken sayfadaki harflerin bozulması gibi görme kalitesini düşüren çok fazla belirti bulunuyor. İlgi Göz Uzmanlarından Op. Dr. Sadi Sızmaz, “Dünyada ve ülkemizde çok önemli bir kesimi etkileyen, genel olarak yaşa bağlı olarak ortaya çıkan sarı nokta hastalığında hasta, cisimleri kırık ve yamuk görmeden şikayet eder. Bir süre sonra gri bir leke görmeye başlar, hastalık ilerledikçe leke siyahlaşır.” derken, hastalığın her iki gözde de kendisini göstermesi ve önlem alınmaması durumunda, hastanın başkalarının yardımı olmadan günlük işlerini yapamayacağının da altını çiziyor. Daha çok 50 yaş ve üzeri kişilerde görülen sarı nokta hastalığının görülme yaşı ise günümüzde 30’lara kadar düşmüş bulunuyor. Hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme, güneşe fazla maruz kalmak, A vitamini eksikliği ve sigara tiryakiliği, sarı nokta hastalığını etkileyen en büyük faktörler arasında yer alıyor. 

SİGARA DUMANINI SOLUMAK DA İÇMEK KADAR ZARARLI 

Her geçen gün artan sigara bağımlılığının yaşı giderek düşmeye başladı ve sigara bağımlılığı sadece akciğer rahatsızlıklarını değil, birçok sağlık sorununu da tetikliyor. Op. Dr. Sadi Sızmaz, çağımızın en büyük sağlık sorunlarını yaratan sigaranın sarı nokta hastalığını nasıl tetiklediğiyle ilgili olarak, “Sigara, retinayı koruyan önemli bir antioksidan olan lutein’in emilimini ciddi ölçüde azaltır ve bu da sigara kullananlarda lutein düzeyini düşürerek, sarı nokta hastalığı riskini artırır. Hastaların sigarayı bırakmaları durumunda, hastalık zaman içinde geriler ve ilerlemesi yavaşlatılmış olur. Sigara içenler kadar pasif içici konumunda bulunan kişiler de aynı tehlike altındadırlar.” diyor. 

YAŞ TİP, KÖRLÜĞE SEBEP OLUYOR

Op. Dr. Sadi Sızmaz’ın verdiği bilgilere göre sarı nokta hastalığının kuru ve yaş tip olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Sarı nokta hastalığında kuru tip yüzde 90 oranında görüldüğü için daha tehlikeli gibi algılansa da aslında yaş tip, görme kaybına yol açıyor ve bu yüzden de yaş tipin erken teşhisi büyük önem taşıyor. “Kuru tipe oranla daha hızlı ilerleyen hastalık, ani görme kaybıyla birlikte renkli görmenin ve kontrast hassasiyetinin bozulmasına, zamanla retina ve makulada oluşan yeni damarlarda kanama yapması sonucu körlüğe sebep oluyor.” açıklamalarında bulunan Sızmaz, kuru tipte çeşitli vitamin ve takviyelerle hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılabileceğini, yaş tipte ise anormal olarak gelişme gösteren ve makulaya zarar veren damarların çok erken dönemde lazerle yakılarak geriletilebileceğini belirtiyor. Son yıllarda ortaya çıkan fotodinamik tedavi yöntemi de sarı nokta hastalığını durdurmakta önemli bir rol oynuyor. Fotodinamik tedavi yöntemi, ilaçla birlikte yapılan bir lazer tedavisi olup hastalık nedeniyle yeni oluşan damarları tıkayarak, hastalığın durmasını sağlıyor. Bazı vakalarda anormal damarlanmayı önleyen veya gerileten göz içi enjeksiyonları da bir umut ışığı oluşturuyor. 

MUTLAKA GÖZ MUAYENESİ YAPTIRILMALI

Sarı nokta hastalığının önüne geçmek için neler yapılması gerektiğini Op. Dr. Sadi Sızmaz şu şekilde belirtiyor: 
•Ailesinde sarı nokta hastalığı olanlar, 40’lı yaşlarında mutlaka göz muayenesinden geçmeliler. 
•Özellikle 40’lı yaşlarında olanlar beslenme düzenlerine ve yaşam tarzlarına dikkat etmeliler.
•Gözleri zararlı ışınlardan korumak için güneş gözlüksüz dışarı çıkmamalılar.
•Omega 3 göz sağlığı için çok önemli olduğundan, Omega 3 açısından zengin besinler yenmeli ve gerekirse Omega 3 takviyesi almalılar. 
•Yağa ve kolesterole dikkat edilmeli ve düzenli şekilde kontroller yaptırılmalı.
•Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı ve içilen ortamda bulunulmamalıdır.

İlgili Sağlık Konuları