Sallayarak Uyutmak Bebekte Bağımlılık Yapar!

Uyku danışmanları Selen Sufri Üçok ve Sedef Fenik, " Bebeği sallayarak uyutmak, kendi kendine uykuya geçmesini ve verimli, sağlıklı bir uyku düzenine kavuşmasını ve en önemlisi bebeğin gelişimini engeller" dedi.

Ülkemizde bebekleri sallayarak uyutmak en yaygın uyutma yöntemlerinden bir tanesidir. Birçok anne bebeklerinin uykuya dalana kadar saatlerce ayakta, kucakta, hamakta ya da salıncakta sallandığını ve hatta tüm uykusu boyunca da sallanmaya devam ettiği biliniyor.

Bebeğinizi sallamak zararlı mıdır? Bu sorunun cevabı duruma göre değişir. Bebeğinizi kucağınıza alıp, sevgi gösterip sakinleşmesini sağlamaktan daha güzel bir bağ olabilir mi? Ama bu durumda sallayarak uyutma işin içinden çıkılmaz bir hal alıyorsa evet burada problem var demektir. Uyku Danışmanı Selen Sufri Üçok ve Sedef Fenik, bebeği sürekli sallayarak uyutmanın bağımlılık yaptığını, sallanarak uyutulan bebeklerin sallama sırasında hafif uykuya geçtiğini ve sık sık uyanarak uyku kalitesinin bozulduğunu belirtiyor.

Annelerin bebeklerine doğru uyku alışkanlığı kazandırma konusunda daha bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Üçok ve Fenik: "Bebekler uykuya geçmeden önce özellikle yeni doğan döneminde aşağı yukarı yaylanma hareketiyle çok rahat sakinleşip uykuya geçerler. Bu da gayet doğaldır çünkü bebek anne karnındaki ortamı aramaktadır. Bu ortamı yaratmak adına bebeğinizi sakinleştirmek amaçlı sallamanın bir zararı yoktur. Daha ileri aylarda eğer bebeğinizi uyutmak için 10 dakika sallıyor ve sonrasında yatağına koyup kesintisiz ve sağlıklı bir uyku uyuyorsa, uykuya geçişte 10 dakika sallanmasının da yine kötü tarafı yoktur. Ama bu da pek olası bir durum değildir. Bu noktada yapılan hata bebeğe uykuya geçmenin ancak ve ancak sallanarak olduğunu öğretmek oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; bebeği, "uyutmak için" sallamamaktır. Uykuya dalarken, devamlı olarak sallanmaya bağımlı olan bebekler, her uyandığında, tekrar uykuya dönebilmek için yine sallanmak isteyecektir. Bebeği sallayarak uyutmak, kendi kendine uykuya geçmesini ve verimli, sağlıklı bir uyku düzenine kavuşmasını ve en önemlisi bebeğin gelişimini engeller. Doğru olan; bebeği, doğduğu günden itibaren, uykulu ama uyanık bir haldeyken, kendi yatağında, kendi kendine uyumaya alıştırmaktır." dedi.

İlgili Sağlık Konuları