Saç Ekimi İle İlgili Akla Takılan Bütün Sorular

Saç ekimi yaptırmayı düşünüyor ve hala kafanızda soru işaretleri var ise Uzm.Dr. Hamid Aydın sizin için bu soruları cevaplandırıyor.

Saç ekimi sadece uzman doktorların uygun gördükleri hastalara yapılmalı

Saç ekimi nedir?

Dünyada ve Türkiye’de kaç yıldan beri uygulanmaktadır? Saç ekimi; saç dökülmesi sorunu diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyecek kadar ilerlemiş olan hastalara kendi saçlarından nakil yapılması işlemidir. 1900’lü yılların başlarından beri deneysel yöntemlerle uygulanmaya başlanan saç ekimi bugün ileri tıp teknikleri sayesinde çok tercih edilen bir sağlık hizmeti haline gelmiştir.

Hangi yöntemlerle saç ekimi yapılmaktadır?

FUT dediğimiz eski yöntem ve FUE dediğimiz yeni yöntemlerden biri tercih edilebilir.. Hem hasta, hem operasyon ekibi açısından daha konforlu bir uygulama olması sebebiyle FUE yi hastalara daha fazla tavsiye ediyorum. Bu yöntemde eski yönteme göre ense bölgesinde yara izi kalmamakta, hastanın daha az ağrısı ve kanaması olmakta ve en önemlisi doku alım sahası çok daha erken iyileşmektedir.

Saç ekimi kime, nerede ve kimler tarafından yapılmalıdır?

Saç ekimi sadece uzman doktorların uygun gördükleri hastalara yapılmalıdır. Bu konuda tek başına hastanın fikri yeterli değildir. Uygun hastanelerde yapılacak SAÇ ANALİZİ neticesinde hastalar daha bilimsel yöntemlerle tespit edilebilmektedir. Operasyonun mutlaka hastanede ve ameliyathanede yapılması ve operasyon ekibinin işinin ehli, bu konuda deneyimli ve ekip ruhuna uygun kişilerden mürekkep olması gerekmektedir. Ekibin gerek uzman doktoru gerek yeterli sayıda hemşireleri olmalı ve gerek görüldüğünde müdahale edecek anestezi doktoru olmalıdır. Bu şartlar ancak bir hastane ameliyathanesinde bir araya gelebilir.

Saç kaybı olan herkes saç ekimi için uygun bir hasta mıdır?

Maalesef değildir. Eğer muayenemiz ve saç analizimiz desteklemiyorsa kimi hastayı reddettiğimizi okuyucularımızın bilmesinde fayda vardır. Bu gibi hastalara çoğunlukla medikal tedaviler yani saç mezoterapisi, termoterapi, ev bakım kürleri gibi yöntemlerden birini önermemiz mümkündür. Bazen bunlara hasta için en uygun olan medikal şampuanı da eklememiz gerekebilir.

Hasta saç ekimine karar verdikten sonra saç ekimi konusunda nelere dikkat etmelidir?

Hasta iyi bir araştırma yapmalı ve doğru yerle doğru zamanı seçmelidir. Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra önce bir ön muayeneye gitmeli, eğer saç ekimine uygun ise bu isteğini yakınlarıyla paylaşmalıdır. Özellikle anne baba veya eş ve çocukların rızasını almak hasta için de rahatlatıcı olacaktır. Operasyondan sonra düzenli olarak kontrollerine gitmeli ve doktorunun tavsiyelerine mutlaka uymalıdır.

Kadınlara da saç ekimi yapılabilir mi?

Tabi yapılabilir. Saç ekimi yapılan her 10 hastadan 1 i kadındır. Üstelik şu an dünyada ilk kez tarafımızdan uygulanan özel bir yöntemle kadın hastaların saçları kısaltılmadan FUE yöntemi ile saç ekimi yapılmaktadır.

Bir saç ekiminin süreci hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Sabah hastaneye gelen hastanın laboratuarda kan tahlili yapılır, ön saç çizgisi belirlendikten sonra fotoğrafları çekilir, saçları kısaltıldıktan sonra tekrar fotoğrafları çekilen hasta kendisine tahsis edilen özel odasına alınır. Orada ameliyathane önlüğü giydirilen hasta ameliyathaneye alınır. Premedikasyon yapılır. Hastanın olası enfeksiyon, ağrı ve ödeme engel olacak ilaçları serum içinde verilir. Yaklaşık 3 saat sürecek olan doku alma süreci başlar. Doku alımı bittikten sonra hasta, odasına alınır ve 15 dakika odasında istirahat eder. Tekrar ameliyathane alınır ve kanal açma ve alınan greftlerin nakli işlemi başlar. Yaklaşık 1,5 saat süren bu işlemin ardından hasta, reçetesi ona anlatılarak evine yolcu edilir. Bir gün sonra hastaneye gelen hastanın ilk saç yıkaması ve pansumanı yapılır. Bundan sonraki süreçte hastanın sabırla saçlarının çıkmasını beklemesi lazımdır.

Operasyondan sonra saç ekimi yapılan hasta nelere dikkat etmelidir?

Operasyonun akşamı ve ertesi günü hasta evinde mümkün olduğunca yatar pozisyonda istirahat etmelidir. Alın ve göz çevresine uygulayacağı buz herhangi bir yüzde oluşacak şişme olasılığını tamamen ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda elbette doku ekim alanını herhangi bir yere sürmek ve çarpmaktan kesinlikle kaçınmalıdır. Yaklaşık iki hafta sokağı çıkarlarken şapka kullanmaları gerekmektedir.

Hastalar ağrı yada acı hissederler mi?

Operasyon lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bu sayede hastalar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedirler. Operasyon sonrasında hastalar arzu ederlerse, ağrı kesici kullanabilirler. Operasyondan birkaç saat sonra ağrı tamamen diner.

Enseden doku alınırken ensede herhangi bir iz ya da seyrelme olur mu?

Saç ekimi yöntemlerinden FUT ile yapılan operasyonlarda eskiden ense bölgesinde bir yara izi kalırdı. Yeni olan ve FUE denen yöntemde böyle bir sorun olmaz. Bu yöntemde kökler belli bir oranda alındığı için oluşan seyrelme dışarıdan fark edilmeyecek derecede olur.

Ekilen saçlar ne zaman çıkmaya başlarlar, ekilen saçlar kalıcı mıdır?

Saç ekimi operasyonunun ardından ilk iki hafta hasta her gün saçlarını düzenli olarak yıkar. İkinci haftanın sonunda saç tellerinin bir kısma kırılıp, dökülmüş, kökler içeride kalmıştır. Yaklaşık 3. aydan itibaren kökler yavaş yavaş uzamaya, belirginleşmeye başlarlar. 4 – 6 ay arasında %40 6 – 8 ay arasında %60, 8 – 10 ay arasında %90 oranında çıkmış olur. Hastanın saçlarına kavuşması yaklaşık 1 yılı bulacaktır.

Ekim yapılırken kişinin kendi saçları zarar görür mü?

Ehil olmayan yerlerde maalesef böyle bir risk vardır. Ancak hastane ortamında diğer hususlara olduğu kadar bu hususa da azami özen gösterilir.

Bir saç ekiminin başarısını etkileyen faktörler nelerdir?

Doğru hasta ve doğru yer seçimi. Eğer saç ekiminden fayda görmeyecek bir hastaya ekim yaparsanız da iyi bir netice alınmaz eğer saç ekimine ihtiyacı olan birini uygun şart ve ekibin olmadığı bir yerde ameliyat ederseniz yine iyi bir netice alınmaz. Özetle doğru hasta, doğru ekip, doğru yer.

Türkiye son yıllarda sağlık turizmi konusunda oldukça ilerledi. Size de saç ekimi konusunda sağlık turizmi yapıyor musunuz?

Hastaların son dönem yurt dışından gelme oranı %64. özellikle Almanya, Hollanda, Belçika’dan gelen hastaların transfer, konaklama, rehberlik hizmetlerini de vererek bu konuda Türkiye’ de birçok kuruluşa öncelik etmiş olduk. Hastaların Türkiye’yi tercih etmelerinin en önemli sebepleri bu işlemlerin hem Avrupa’da çok pahalı olması hem de Türkiye’de bu işlemlerin çok daha ileri bir teknikle yapılıyor olması. Gerek fiyat gerekse daha gelişmiş tıp sayesinde bugün saç ekimi ve saç sağlığı konularında Türkiye Avrupa ülkelerinden çok daha ilerdedir.

Dr. Hamid AYDIN

İlgili Sağlık Konuları