Sabah Yürüyüşleri Kalp Krizi Riskinizi Arttırıyor!

Sabahla öğlen saatleri arasının kalp krizi için en riskli zaman olduğu, hem kalp hastaları hem de sağlıklı insanlar için yürüyüşe en uygun saatin akşam saatleri olduğu belirtildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, koroner kalp hastalarının her gün yürüyüş yapmaları gerektiğini belirtti. 

Sabah saatlerinde değil havanın serin olduğu akşam saatlerinde yürüyüşü önerdiklerini ifade eden Prof. Dr. Özdemir, şöyle konuştu;

Hastalarımıza saat 19.00 gibi yemek yemelerini, bir iki saat dinlendikten sonra saat 21.00’de yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Böylelikle çok fazla tok karınla yürümemiş de oluyorlar. Sadece sıcakların yoğun olduğu yaz aylarında değil kış mevsiminde de sabah saatlerinde yürüyüş önermiyoruz.

Sabah saatleri riskli saatlerdir. Sabah saatleri kan akışının en az olduğu, tansiyonun en yüksek olduğu dönemdir. Sabahla öğlen saatleri arası kalp krizi için en riskli zamandır. Hem kalp hastaları hem de sağlıklı insanlar için yürüyüşe en uygun saat akşam saatleridir.

Sıcak havalarda kalp hastalarının ve tansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiğini bildiren Özdemir, “Terleme sonucu sıvı kaybı nedeniyle günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekiyor. Sıcaklığın yoğun olduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli” dedi.

Özdemir, vücudun sıvı kaybetmesinin kanda koyulaşmaya neden olduğunu, bunun da kanın damardaki akış hızını yavaşlattığını ve damarlarda tıkanmaya neden olduğunu kaydetti.

Tansiyonu olan hastaların sıcak havalarda tuzlu yemekten kaçınmaları, bol bol sıvı almaları gerektiğini ifade eden Özdemir, “İkinci önemli faktör de sigara. Sigara doğrudan sıcakla bağlantılı olmayabilir ama sıcak havalarda sigaranın azaltması gerekiyor” diye konuştu.

İlgili Sağlık Konuları