Roche (SIX: RO, ROG; OTCQX: RHHBY) 10 Aralık’ta, HER2-pozitif erken evre meme kanserli kadınlarda Pertuzumab, Herceptin (trastuzumab) ve kemoterapi (dosetaksel) kombinasyonundan oluşan yeni bir tedavi rejiminin etkisini değerlendiren bir Faz II neoadjuvan çalışma olan, NEOSPHERE çalışmasından elde edilen sonuçları duyurdu.
Hedefe yönelik yeni bir kombinasyon rejiminin değerlendirildiği Faz II çalışma, neoadjuvan (cerrahi öncesi) tedavide umut verici sonuçlar göstermiştir.
CTRC-AACR San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda (SABCS) sunulan veriler, cerrahi öncesi neoadjuvan tedavide verilen iki antikor artı dosetakselin, tümörün memede tamamen kaybolma oranını (yüzde 45.8’lik patolojik tam yanıt oranı, pCR), Herceptin artı dosetaksele kıyasla yarıdan fazla oranda artırdığını (yüzde 29.0’lık pCR) göstermiştir;
İtalya Milan’da, Ulusal Kanser Enstitüsü’nde Medikal Onkoloji Direktörü ve çalışmanın Sorumlu Araştırıcı’sı, Profesör Luca Gianni şunları söyledi: “NEOSPHERE çalışmasının bulguları, HER2-pozitif erken evre meme kanseri için bu yeni yaklaşımın etkili olduğunu göstermiştir." “Pertuzumab ve Herceptin artı kemoterapi kombinasyonunun, neoadjuvan tedavide kullanımına yönelik yalnızca dört kürden (12 hafta) sonra HER2-pozitif meme kanseri tümörleri üzerinde önemli bir etkisi görülmüştür.”
Pertuzumab ve Herceptin artı dosetaksel kombinasyonu, Herceptin ve kemoterapiye kıyasla, yan etkiler ya da kardiyak riskte anlamlı bir artış ile ilişkilendirilmemiştir. En yaygın şiddetli yan etkiler arasında nötropeni (düşük lökosit sayımı), ateş ile ilişkili nötropeni ve ishal yer alır. Roche’un Global Geliştirme Başkanı ve Sağlık Direktörü Dr. Hal Barron şunları söyledi: “Kanserle yaşayan insanlar için bir fark yaratan yeni ilaçlar ve kişiye özel tedaviler geliştirme konusunda kararlıyız”. “Bugün sunulan klinik veriler (SABCS’de), bu yeni hedefe yönelik rejimler artı kemoterapinin, HER2-pozitif meme kanserli kadınlarda sonuçları iyileştirebileceğine dair kanıta katkı sağlamaktadır."
Bu bulgulara dayanılarak, Roche, 2011 yılında HER2-pozitif erken (adjuvan) evre meme kanserinde Faz III çalışma başlatmayı planlamaktadır. Buna ek olarak, HER2-pozitif metastatik meme kanseri olan hastalarda birinci basamak tedavisi olarak Pertuzumab ve Herceptin artı kemoterapi kombinasyonunun etkililiğinin ve güvenliliğinin değerlendirildiği bir Faz III çalışma olan CLEOPATRA’ya hasta alımı 2010'un ikinci çeyreğinde tamamlanmıştır ve sonuçlar 2011 yılının sonunda beklenmektedir.
NEOSPHERE çalışması hakkındaNEOSPHERE çalışması (bir Erken Evre Rejim Değerlendirmesinde Pertuzumab ve Herceptin’e ilişkin Neoadjuvan Çalışma) hiç Herceptin almamış erken, enflamatuvar ya da lokal ileri meme kanseri tanısı yeni konan 417 kadında, dünya genelinde 78 merkezde (ABD hariç) yürütülen, randomize, çok merkezli, uluslararası bir Faz II çalışmadır. Cerrahi öncesi (neoadjuvan tedavi) bu kadınlar, dört çalışma koluna randomize edilmiştir. Birincil sonlanım noktası, cerrahi sırasında tümörün tamamen kaybolmasıdır (patolojik tam yanıt, pTY) ve sonuçlar şöyledir:• Herceptin ve dosetaksel için yüzde 29.0 pTY • Herceptin, Pertuzumab ve dosetaksel için yüzde 45.8 pTY • Herceptin ve Pertuzumab için yüzde 16.8 pTY
Pertuzumab ve dosetaksel için yüzde 24.0 pTYİkincil sonlanım noktaları arasında klinik yanıt, klinik yanıta kadar geçen süre, güvenlilik profili, hastalıksız sağkalım, meme koruyucu cerrahi oranı ve biyomarker değerlendirmesi yer almaktadır.
Meme Kanseri Hakkında
Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen kanserdir.1 Her yıl dünya genelinde yaklaşık 1.4 milyon yeni meme kanseri vakasına ilişkin tanı konulmakta ve yılda 450.000’i aşkın insan bu hastalık nedeniyle ölmektedir.2 HER2-pozitif meme kanserinde artan miktarlarda HER2 reseptörü, tümör hücrelerinin yüzeyinde bulunur. Bu durum “HER2 pozitifliği” olarak bilinmektedir ve meme kanseri olan hastaların yaklaşık yüzde 15-25’ini etkilemektedir.
Pertuzumab hakkında Pertuzumab, erken evre ve metastatik HER2-pozitif meme kanseri alanında araştırılan monoklonal bir antikordur. “HER2 dimerizasyon inhibitörü" (HDI) olarak adlandırılan hedefe yönelik yeni bir ilaçtır. HER dimerizasyonunun (eşleşme), birkaç farklı kanser türünün oluşumunda ve çoğalmasında önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Pertuzumab, özellikle HER2 reseptörünün diğer HER reseptörleriyle eşleşmesini önlemek için tasarlanmış, ilk araştırma konusu ilaçtır. HER2’nin diğer HER ailesi reseptörleriyle etkileşimini önleyen Pertuzumab, hücre sinyalini bloke eder ve sonuç olarak kanser hücresinin çoğalmasını önleyip, kanser hücresi ölümüne yol açabilir. Pertuzumab ve Herceptin’in etki mekanizmasının birbirini tamamladığı düşünülmektedir. Her ikisi de HER2 reseptörüne, fakat farklı bölgelerde bağlanır. Bu şekilde kombinasyon halinde beraber verilen iki antikorun, HER sinyal yollarında tek başına iki ajandan daha kapsamlı bir blokaj sağlayabileceği varsayılmaktadır.
Herceptin HakkındaHerceptin, kansere neden olma potansiyeli taşıyan bir genin ürettiği HER2 proteinini hedefleyerek fonksiyonunu bloke etmek üzere tasarlanmış monoklonal bir antikordur. Herceptin’in etki şekli, vücudun bağışıklık sistemini aktive etmesi ve tümörü hedefleyip yok etmek amacıyla HER2’yi baskılaması açısından benzersizdir. Herceptin, hem erken hem de ileri evre (metastatik) HER2-pozitif meme kanseri tedavisinde benzeri görülmemiş şekilde etkili olmuştur.
Kendi başına monoterapi olarak uygulanmasının yanı sıra, standart kemoterapi ile birlikte veya standart kemoterapiyi takiben uygulanan Herceptin'in HER2-pozitif meme kanseri olan kadınlarda cevap oranlarını, hastalıksız sağkalımı ve genel sağkalımı artırdığı ve yaşam kalitesini de koruduğu görülmüştür. Herceptin, ABD’de Genentech, Japonya’da Chugai ve uluslararası alanda Roche tarafından pazarlanmaktadır. Herceptin 1998 yılından bu yana, dünya genelinde HER2-pozitif meme kanserli 740.000’i aşkın hastayı tedavi etmek için kullanılmıştır.
Referanslar:
1) Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C and Parkin DM GLOBOCAN 2008, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cancer Base No. 10 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2010. Available from: http://globocan.iarc.fr
2) Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C and Parkin DM GLOBOCAN 2008, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cancer Base No. 10 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2010. Available from: ht