Uzm.Dr. Faruk Akçay
Hemorodiniz (basur) olduğu anlaşılıyor. Cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz. Hemoroid bazen ciddi hastalıklarla beraber olabileceği için muayene sonrası gerekli görülürse endoskopi yapılabilinir.
Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zamanla altta yatan sebeplerle birlikte anal kanalda yerleşen genişlemiş toplardamar yumakları makatın dışına doğru çıkarlar.
Hemoroide Neler Neden Olur?
- Barsak alışkanlığında değişiklikler (kabızlık, ishal),
- Gebelik ve doğum,
- Sedanter yaşam,
- Bazı spor etkinlikleri (ata binmek, bisiklet sürmek),
- Çeşitli meslek grupları (şoförler, pilotlar),
- Alkol alışkanlığı,
- Pelvik bölgede yerleşen tümörler,
- Karında ascites oluşumu,
- Kalın barsak kanseri.
Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?
- Rektal kanama (makattan taze kırmızı renkli kanama),
- Ağrı,
- Makatta ele gelen şişlik,
- Akıntı,
- Makatta Islaklık Hissi,
- Kaşıntı.
Bu şikâyetlerle başvuran hastalarda anal fissür, perianal fistül, perianal abse ve tromboz görülen diğer hastalıklardır. Ağrı iç hemoroidlerde çok geç bir bulgudur. Başlangıç döneminde ağrı varsa tromboze hemoroid, perianal abse, anal fissür akla gelmelidir.
Tanı Nasıl Konulur?
Bu şikâyetlerle hekime başvuran hastanın şikâyetleri dikkatlice dinlendikten sonra yapılan anal muayene genellikle genç hastalarda tanı için yeterlidir. Rektal kanama şikâyeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ya da üstü kabızlık şikâyeti ile gelen ve yapılan anal muayenesinde hemoroid saptanan tüm hastalarda kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Her zaman altta yatan bir kalın barsak tümörü olmadığı ekarte edilmelidir.
Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın barsak kanserinin belirtisi olabilir.