Reflü Sorununuzun Nedeni Fazla Kilolarınız Olabilir!

Çoğunlukla mide yanması şikayetiyle ortaya çıkan reflü, kilolu ve hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar ile Batı tarzı beslenenlerde daha sık görülüyor.

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tarif edilen reflünün günlük toplam süresi  24 saatin %4’lük süresini aşmazsa, bu durum fizyolojik olarak görülüyor. Ancak, mide içeriğinin bu süreden daha uzun zaman yemek borusunda kalması halinde fizyolojik reflüden çıkıp, hastalık haline dönüşmüş olarak kabul ediliyor ve şikayetlere yol açma olasılığı artıyor.

Mide yanması, kaynama, ağıza kadar mide içeriğinin gelmesi ve ekşime gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalık, tedavi edilmezse yemek borusunda kansere yatkınlığı artırıyor. Toplumun önemli miktarda bir kesiminin hayatının bir döneminde reflüden yakındığını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Gastroentereloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy, “Reflüyü ortaya çıkaran nedenlerin bir kısmı iyi bilinmekle birlikte, bazen nedenini açıklayamadığımız vakalar da olabiliyor.

Bu hastalığın, çok hafif formları olabileceği gibi, kanser öncülü durumları da içerebilen şiddetli formları da olabiliyor. Hastalık geniş bir yelpazede kendini gösterebiliyor. Bu nedenle reflü hastalığını, sadece var - yok veya siyah - beyaz gibi net bir biçimde ayıramıyoruz, hastalığın gri tonları da oluyor” diyor.

Yemek borusu ile mide arasında sfinkter olarak adlandırılan bir kapak bulunuyor. Sfinkter, doğal bir yolu ya da iki boş organ arasındaki birleşme yerini kapatıp açan kas lifleri halkasına deniliyor.

Bu kaslar aynen bir valf gibi çalışıyor. Bir yiyeceği yuttuğunuzda bu halka benzeri kas, yiyeceğin mideye girmesi için açılıyor ve daha sonra da yiyeceklerin yemek borusuna kaçmaması için kapanıyor. Sfinkter düzgün çalışmadığında veya bu bölgede oluşan anatomik bazı anormallikler sonucunda ise, midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri dönüyor.

Yemek borusunda midedeki gibi koruyucu bir tabaka olmadığı için, asit veya safra, bölgedeki mukozayı tahriş ederek şikayetlere, bu yara ve tahriş de hastalığa neden oluyor. Hastalığın çok hafiften çok şiddetliye kadar uzanan geniş bir spektrumu bulunuyor. Yemek borusunda endoskopik olarak görülen tahrişin şiddetine göre reflü A, B, C ve D olarak derecelendiriliyor. Fakat, endoskopik olarak yemek borusunda bir tahriş veya yara görülmese bile, kişi yine de reflü hastası olabiliyor.

 

 

 

İlgili Sağlık Konuları