Refakatçiler Hastadan Hastaya Mikrop Taşıyor"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esen refakatçilerin bilinçsizce oda değiştirip hastalar arasında mikrop taşıdığını söylüyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şaban Esen, hasta başında kalan refakatçilerin hastalar arasında mikrop taşınmasına yol açtığını, hastalara iyilik yapmak isterken kötülük yaptıklarını söyledi.  Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık kuruluşlarına herhangi bir sebeple hizmet almak için gelen herkesin enfeksiyon riski altında olduğunu belirtti.

Ameliyat geçiren, yoğun bakımda yatan, damar içine kate, mesanesine sonda takılan hastalarda bu riskin daha da arttığına işaret eden Esen, bunun dışında bağışıklık sistemi baskılanmış ya da yeni doğan bebeklerde riskin fazla olduğunu kaydetti.  Sağlık hizmetleriyle ilgili enfeksiyon sorununun sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Esen, "Sağlık alanında çok ciddi çalışmaları bulunan ABD'de yılda yaklaşık 100 bin kişi enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor, kanserden, kalp krizinden ölenlerden daha fazla" dedi.

Bu açıdan enfeksiyon sorununa karşı önemli çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Esen, hastanelerdeki enfeksiyonun sıfıra indirilmesi amaçlanması gerektiğini bildirdi.  Batı ülkelerinin 6 ay boyunca hiç enfeksiyon gelişmeyen merkezlerin olduğunu, Türkiye'de de bunun sağlanabileceğini anlatan Esen, "Ülkemizde batı seviyesini yakalamış ya da risk oranı azalan hastanelerimiz var ama hedef sıfır enfeksiyon olmalı. Önceki yıllara göre çok çok iyiyiz ama daha iyi olmalıyız" diye konuştu. Refakatçilere dikkat Sağlık hizmetleriyle ilgili enfeksiyonların sadece sağlık çalışanlarının görevi olmadığını, halka da ciddi görevler düştüğünü dile getiren Esen, Türk halkı açısından kutsal görev olarak görülen hasta ziyaretlerin enfeksiyona yol açabildiğini söyledi. Bilinçsizce yapılan hasta ziyaretlerinin hastalara zarar verdiğini öne süren Esen, "Solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir kişi hastayı ziyaret ettiği zaman kendi enfeksiyonunu hastaneye bırakıp, o hastaya ya da başka hastalara yayabiliyor. Refakatçilerimiz bilinçsizce oda değiştirip hastalar arasında mikrop taşınmasına yol açıyor. Halkımızın da bu açıdan bilinçlenmesi lazım. Ziyaret edeyim, iyilik yapayım derken hastalarımıza kötülük yapıyoruz" diye konuştu.  Bu tür enfeksiyonlara karşı sağlık çalışanlarının bilinçli olması gerektiğine işaret eden Esen, herkesin el hijyenine özen göstermelerini istedi.  "Bilinçsiz antibiyotik, enfeksiyon riskini artırıyor" Prof. Dr. Esen, hastane enfeksiyonlarında risk oluşturan önemli unsurlardan birinin de bilinçsiz antibiyotik kullanımı olduğunu vurgulayarak, antibiyotik kullanım kontrolü sağlanmadan enfeksiyon riskini kontrol etme şansının bulunmadığın belirtti. Hastanelerde ve toplumda dirençli mikrop sorunu olduğuna dikkati çeken Esen, şöyle konuştu: "Bilinçsiz antibiyotik kullanımı dirençli hastalıklara neden oluyor. Nezle olan bir hasta antibiyotik alıyor. Oysa bu rahatsızlıkta antibiyotiğe hiç gerek yok ama reçetelere bakıldığında yüzde 95 oranında antibiyotik yazılmış. Gerek hekimlerimizin hata yapma korkusu, gerekse vatandaşların hekimler üzerinde kurduğu baskı nedeniyle. Bu antibiyotik kullanımı geriye direnç kaybı olarak dönecektir." İnsanların bilinçsiz antibiyotik kullanmamalarını öneren Esen, hekimlerin de gereksiz yere antibiyotik yazmamaları gerektiğini bildirdi. - Antalya