6 Ay Önce İdrar Yolu İle İlgili Bir Mikrop Kaptım, Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalı?

Ben 6 ay önce mikrop kaptım ve bu mikrop mesanede kronikleşmiş dedi doktor iğne ve hap verdi. 2 ayrı doktorda aynı ilaçları verdi. İlk zamanlarda çok şiddetli ağrılar çektim penis, ucunda mesanede ve böbreklerimde şimdi zaman zaman bu ağrıları çekiyorum sanki ne zaman kabız olsam bu ağrıları hissediyorum. İnternette idrar yolları enfeksiyonu, makatta iltihap yapabilir okumuştum acaba böyle bir şey olabilir mi? Eğer bu mikrop kronikleşmişse nasıl bir tedavi uygulanır? Ben gemiciyim bu mikrobu Çin’de kaptım orda doktora gittiğimde idrar tahlilinde bir şey çıkmadı, kan tahlili yapınca çıktı. Türkiye’de kan ve idrar tahlili yaptırdım lökosit 6 çıktı. Fakat sonra sadece idrar tahlili yaptırdım lökosit 5 çıktı. Bu konuda bilgi almak istiyorum saygılarımla.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

İdrar kesesi iltihabınız prostatite neden oldu mu araştırılması gerekir (prostat sıvısı incelenmeli). Etken veya etkenler tespit edilmeli. Böbrek fonksiyonları değerlendirilmeli. Etken bulunup tedavisi uygun antibiyotik veya ilaçla uygun doz ve sürede yapılmalı.

İdrar yolu enfeksiyonunuz, E.coli, üriner sistem tuberkülozu(kronik sistit tuberkulozu),gonore, chlamidya, üreoplazma, Trichomonas vaginalis, HPV virüsü, sifiliz (frengi), herpes enfeksiyonu nedeni ile olabilir.

Bu nedenle idrarda EZN ile ARB aranması, Löwenstein Jensen Besiyeri ne ekim, idrarda PCR ile ARB, serolojik testler, antijen testleri, kültür testleri (kan ve idrar) yapılmalı. Ayrıca kan sayımı, crp, sedimantasyon, glikoz, alt, ast, üre, kreatinin, üriner sitenm usg,-pelvik usg(prostatit açısından, idrar kesesi, böbrekler için)  yapılabilinir. Ayrıca hepatit tahlili (hbs ag, ant, hbs, antihbc IgM, Antihbc IgG), antiHIV bakılabilinir. İleri görüntüleme yöntemleri (IVP, DMSA renal sintigrafi, ürodinami, sisteskopi) tetkik sonuçlarına göre gerekli görülürse yapılabilinir.

Kronik sistit bulgularına yol açan üriner sistem tüberkülozu gibi hastalıklar tanıda akılda tutulmalıdır. Bu böbrek tüberkülozunda lezyonların idrar yoluna açılması ve basillerin idrarla atılması sonucu gelişir. Uzun dönemde mesanede küçülmelere, işeme sırasında idrarın böbreklere kaçmasına(reflü) sebep olabilir. Böbreklerde de tahribat yaparak tedavi edilmez ise böbrek yetmezliği ve çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir.

Kronik sistit pyelonefrit dışında mesane taşı, mesanede yabancı cisim, mesane ve diğer organlar arasındaki iştirakler (fistüller), mesane divertikülü, idrar yolu darlıkları, prostat büyümesi gibi mesanenin boşalmasını etkileyen ve mesanede idrar kalmasına neden olan durumlarda da ortaya çıkabilir. Yine nörojenik mesane(sinirsel mesane hastalığı) da sistite sebep olabilir. Mesane tümörü sistite benzer belirtilerle ortaya çıkabilir. Kadınlarda menopoz sonrası östrojen eksikliği sistite benzer belirtilere sebep olabilir.

Özellikle tedaviye dirençli sistitlerde enfeksiyona neden olabilecek durumların araştırılması ve bertaraf edilmesi gerekir. Bunun için fizik muayene, idrar, üretra salgısı, prostat salgısı, kadınlarda vagen kültürleri gibi tetkikler yapılır. Taşları saptamak için radyolojik tetkikler, anatomik değişiklikler ve fonksiyonel değerlendirme için İVP(ilaçlı böbrek filmi), reflü araştırması için işeme sistoüretrografisi, ultrasonografi, mesane fonksiyonlarını değerlendirmek için ürodinami, böbrek fonksiyonları için sintigrafik tetkikler yapılabilir.

Sistoskopi (mesanenin optik aletle incelenmesi) üroloji uzmanı tarafından gerek görülür ise yapılmalıdır.

Vezikoüreteral reflü hem pyelonefrit hem sistit ataklarına sebep olabilir.

Erkeklerde sistit prostatın kronik enfeksiyonlarına eşlik edebilir. Zaman zaman tekrarlayan ataklar şeklinde görülebilir. Tanıda enfeksiyona neden olan organın prostat olup olmadığının değerlendirilmesi üroloji uzmanı tarafından yapılır. Bunun için prostat masajı da yapılması gerekenler arasındadır.

Üroloji ve Nefroloji tarafından takip edilmeniz gerekir. Geçmiş olsun...
 

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri