'Ramazan Depresyonu İyileştiriyor'

Psikolog Esra Dilek, ramazan ayının psikoloji üzerindeki etkilerini anlattı.

 Ramazan ayının  insanın kendi isteği ile yemek, cinsellik, uyku gibi temel dürtülerini ertelediği ve kontrol altına aldığı, aile bağlarının güçlenme imkânı bulduğu özel bir ay olduğunu belirten Uzman Psikolog Esra Dilek.  Ramazan ayının manevi atmosferinin depresyon ve benzeri hastalıkların gidişatını oldukça olumlu etkileyebilecek pek çok faktöre sahip olduğunu söylüyor.
Esra Dilek, Ramazan ayında meydana gelen bu olumlu değişimi ise şöyle açıklıyor,  ''Bu olumlu etkileşimi pek çok gerekçeyle açıklamak mümkündür. Her şeyden evvel kişi depresyondayken hayatında ciddi bir manevi boşluk hissedebilir. Ramazan ayında oruç tutan ve ibadetlerine özen gösteren kişi yaşamını uhrevi ve manevi anlamlarla kuşatarak aslında depresif ruh haline karşı zırhını güçlendirmiş olur. 

KALABALIK İFTAR SOFRALARI İYİ GELİYOR

Esra Dilek  “Ramazan süresince kimi zaman dostların kimi zaman akrabaların misafir olduğu belli bir saatte tüm ailenin masada yerini aldığı kalabalık sofralarda yapılan iftarlar, sahurlar, toplu halde kılınan teravih namazları aslında bir yerde depresyon tedavilerinde uygulanan sosyal hayatı canlandırma işlevini görerek sosyal içe dönüklüğün ve yalnızlaşmanın önüne geçer.”.  Diyen Uzman Psikolog Esra Dilek aile ve yakın çevrenin desteğine dikkat çekiyor. 

FİTRE VE ZEKAT RUHSAL YARALARA MERHEM OLUYOR

Ramazan ayında kişinin zekâtını veya fitresini vereceği uygun aileyi bulması, bu süreçte zor durumda olan insanlarla karşılaşması ve akabinde yardım etmenin verdiği huzur kişinin ruhsal yaralarına merhem olacağını belirten Esra Dilek Tüm bunlara ek olarak tüm insanların sahip olduğu temel kaygıların Ramazan ayında hafifleme fırsatı bulduğunu söyleylüyor.

MEDİKAL DESTEK ŞART

Tüm bunlara rağmen unutmamak gerekir ki depresyon davranışsal, bilişsel, genetik ve nörobiyolojik faktörlerin etkili olduğu bir ruhsal hastalıktır. Dolayısıyla sadece ibadet gibi davranışsal ya da olumlu bakış açıları gibi bilişsel değişimlerle kalıcı şekilde geçmesi mümkün olmayabilir. Fakat psikoterapi ve gerektiği takdirde medikal destek ile kalıcı şekilde tedavisi mümkündür. Şayet bu hastalıktan muzdaripseniz uzman bir psikoterapiste ve gerektiği takdirde ilaç takviyesi sağlayacak bir psikiyatriste başvurmanız gerekmektedir. 

İlgili Sağlık Konuları