Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, steril olmayan, kirli-mikroplu malzemelerle yapılan dövme ve piercing yoluyla Hepatit-B bulaşabildiği uyarısında bulunarak, "Her 10 kişiden biri Hepatit B ya da C taşıyıcısı olmasına rağmen, durumunun farkında değil" dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Balık, yaptığı açıklamada, viral hepatitlerin ülkede görülen en yaygın bulaşıcı hastalıkların başında geldiğini söyledi.
Bu kadar yaygın bir bulaşıcı hastalığa karşı korunma sağlanabilmesi için eğitimin büyük önem taşıdığını ifade eden Balık, şöyle konuştu:
Ülkemizde her 10 kişiden biri Hepatit B ya da C taşıyıcısı olmasına rağmen, durumunun farkında değil. Bu kişiler 10-20 yıl sonra siroz ya da karaciğer kanseri olup hastanelere başvuracaklar ancak o zaman da tedavileri çok daha pahalı ve zor olacak.
Erken teşhis sayesinde, Hepatit B ya da C’nin karaciğer kanseri ve siroza gitmeden önce taşıyıcılık aşamasında ortaya çıkması, tedaviye imkan sağlıyor. Halk arasındaki taşıyıcı sarılığın tedavi edilemeyeceği anlayışı yanlış. Çünkü son derece başarılı tedavi sağlayan ilaçlar zamanında kullanıldığında karaciğer kanseri ve siroz gelişmeden önleniyor."
"Bu tür hastalıkların erken teşhis edilmesinin ne tür yararlar sağladığı" sorusu üzerine Balık, siroz aşamasında tedavi imkanının ortadan
kalktığını, hastanın tekrar sağlığına kavuşmasının sadece karaciğer nakliyle mümkün olduğunu söyledi.
Hepatit B ve C virüslerinin genel hijyenik tedbirlere uyulmaması nedeniyle bulaştığını belirten Balık, bulaşma yollarıyla ilgili şunlara dikkati çekti:
"Korunmasız cinsel ilişki ve çok eşli cinsel yaşam en önemli bulaşma yollarından birisi. Risk gruplarının başında fuhuşla uğraşanlar geliyor. Bu hastalık AIDS’e göre 100 kat daha kolay bulaşıyor. Günlük yaşamda özen göstermediğimiz alışkanlıklar, mesela berberde jiletin, manikür-pedikür setlerinin değiştirilmemesi, iyi sterilize edilmemiş diş malzemeleri, hastalığın kolaylıkla bulaşmasına yol açıyor. Ayrıca, steril olmayan kirli-mikroplu malzemelerle yapılan dövme ve piercing yoluyla da Hepatit-B bulaşabilir."
Taşıyıcı annelerin bebeklerinin de risk altında olduğu uyarısında bulunan Balık, bu bebeklerin doğar doğmaz aşılanmasının büyük önem taşıdığını, aksi halde ileriki yaşamlarında siroz ve karaciğer hastalığının gelişebildiğini söyledi.