Parkinson ve Alzheimer Hastalıklarını Erken Teşhis Edin!

Parkinson ve Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarının erken tanısını göz retinasını inceleyerek ortaya çıkarmak mümkün.

Bu hastalıklara karşı genetik yatkınlığı bulunanlar, yılda bir kez yapılacak göz muayenesiyle hem göz hem de sinir sistemi sağlığını garanti altına alabiliyor.

Araştırmalar, beynin pek çok işleviyle yakın ilişkisi olan retinanın, Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarında ilk ipucunu verdiğini ortaya koyuyor. Görme siniri ve retina, beyin dokusunun devamı olduğu için, artık birçok beyin hastalığının tanı ve tedavisinde gözün model alındığını belirten Dünyagöz Hastaneler Grubu’ndan Op. Dr. Umur Kayabaşı. Bu tip hastalıkların beyinde yarattığı hasarın, göz içindeki bazı katmanlarda kendini belli ettiğini belirtti.

Sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu meydana gelen ve kesin bir tedavisi şu anda olmayan Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının erken teşhisinin önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kayabaşı, göz muayenesinin erken teşhiste önemli rol oynadığını söyledi. Op. Dr. Kayabaşı, sinir sistemi hastalıkları ile göz muayenesi arasındaki ilişki hakkına şu bilgileri verdi: “Gözün arkasında yer alan retina kısmında 10 katman bulunuyor. Yapılan çalışmalar, bu katmanların belli bölümlerinde oluşan incelmelerin (zayıflamaların) Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının beyindeki sinir hücrelerinde yol açtığı hasarlara paralellik gösterdiğini ortaya koyuyor. OCT adı verilen bir cihazla yapılan retina taraması ve FAF adı verilen retina tetkikleriyle bu hastalıklar, henüz nörolojik bulgular vermeden yakalanabiliyor.”

Op. Dr. Kayabaşı, sağlıklı kişilerde göz retinasının kalın tabakalar halinde bulunduğunu, oysa Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının ilk evresinde bulunanların retina katmanlarının hücre ölümü sebebiyle ince bir tabaka halini aldığını belirtti. Op. Dr. Kayabaşı, bu bulguların göz muayenesinde yapılan OCT testi ile yakalanıp tedaviye başlandığı takdirde hastalıkların başlamasının geciktirilebileceğini; hastalığın başladığı durumlarda ise daha hafif geçmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Ayrıca glokom ve sarı nokta hastalığı gibi gözde kronik sinir hasarına yol açan hastalıklarla, beyinde kronik hasar yapan Parkinson ve Alzheimer hastalıkları arasında benzerlikler saptanmaya başladı; örneğin sarı noktalığı hastalığında retinadaki lekeler ( düzen ) içinde , Alzheimer hastalığına yol açan Beta Amiloid adlı protein bulundu. Op. Dr. Kayabaşı, ailesinde kronik beyin ve göz hastalığı olanların mutlaka yılda bir kez detaylı muayene ve tetkikleri yaptırmalarını öneriyor.
 

İlgili Sağlık Konuları