Omurilik Yaralanmasına Bağlı Oluşan Ağrılar

Trafik kazalarının çok fazla görüldüğü ülkemizde omurilik yaralanmaları da aynı biçimde çok fazla görülebilmektedir. Bir çok hastada bu kazalar sonucunda omurilik yaralanmalarına bağlı olarak çok şiddetli ağrılar ortaya çıkar.

Omurilik yaralanmaları Nasıl Oluşur?

Ateşli silah yaralanmalarına,
Trafik kazalarına,
Balıklama suya atlayıp kuma çarpmaya bağlı olarak, gelişebilir.
 
Belirtileri nelerdir?


Belirtiler yaralanan bölgeye göre değişir. Bacaklarda his kaybı ve felç, idrar ve dışkıyı tutamama, nefes alma vermede zorluk gibi bulguların yanı sıra felçli bölgelerde çok şiddetli ağrılar ortaya çıkar.
Tanıda görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.

Düz filmde kemikte kırık görülebilir. MR görüntülerinde ise omurilikteki harabiyet görüntülenebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Yaralanmanın tedavisi ile ağrının tedavisi birbirinden farklıdır. Yaralanan bölgenin önce cerrahi girişimlerle güvence altına alınması gerekir. Bu amaçla kemikler yerine konur, omurilik etrafındaki dokular temizlenir.

Eğer hastada felç gelişmişse o zaman fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanın yeniden topluma döndürülmesinin temelini oluşturur.

Hasta hem mesane hem bağırsaklarını yeniden kullanabilecek biçimde rehabilitasyona alınır. Bacaklarında kasılmalar meydana gelmemesi için belirli egzersizler öğretilir.

Bazı hastalarda omurilik yaralanmasından sonra kronik son derece şiddetli ve uzun süreli ağrılar baş gösterir. Bu durumda öncelikle ilaç tedavisi ile ağrı kontrol altına alınmaya  çalışılır. Normal ağrı kesiciler yeterli olmaz. Genellikle antidepresan ve sinir dokusuna yönelik ağrı kesiciler işe yarar. Ağrı kesicilerin işe yaramadığı durumlarda omurilik pillerinden yararlanılır.

İstanbul Ağrı Merkezi

http://www.agritr.com/

Prof. Dr. Serdar Erdine

 



 
 

İlgili Sağlık Konuları