Obezite Cerrahisi Sonrası Kalıcı Kilo Vermek İçin Beslenme Önemli

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Operasyon sonucu mide hacminin küçülmesi ve açlık hormonlarının azalmasıyla zayıflama kolaylıkla gerçekleşir. Kalıcı sağlıklı bir kilo kaybı için bu süreçte de doğru beslenmeye dikkat edilmeli" dedi.

VÜCUTTAKİ KAS KÜTLESİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA KORUNMALI

Tüp mide ameliyatından sonra gıda alımının çok küçük porsiyonlarda olması gerektiğinden vücudun yağ ve fazla suyu atarken kas kitlesinden mümkün olduğunca kayba uğramaması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Bunun için bir diyetisyen tarafından planlanmış, bu sürece uygun hazırlanmış beslenme programı vücutta kaybını istemediğimiz dokuları korur ve vitamin/mineral eksikliklerine de yol açmaz. Dolayısıyla morbid obezitenin cerrahi tedavisi için oluşturulmuş ekipte diyetisyenin rolü büyüktür" şeklinde konuştu.

BELİRLİ ARALIKLARLA DİYETE UYUM, KAS, KİLO VE SU ORANI KONTROL EDİLMELİ

Operasyon sonrasında belirlenen programın takibinin de son derece önemli olduğunu belirten Örnek, "Kişiye özel yaşanan tolerasyon sıkıntıları olabilir. Bu yüzden belirli aralıklarla diyetisyen takibiyle kilo, vücut yağ, kas, su oranları, diyete uyum, tolerasyon durumu gözden geçirilmeli" dedi.

HEDEFLER HASTANIN BESLENME TARZI VE ALIŞKANLIKLARINA GÖRE BELİRLENMELİ

Operasyon öncesi diyetisyen tarafından hastanın vücut analiz cihazı ile kilo, yağ, kas, su oranları, BKİ (Beden Kitle İndeksi), BMH (Bazal metabolizma hızı)nın ölçüldüğünü belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Hastanın daha önce uyguladığı diyetler, kilo öyküsü, son zamanlarda beslenme tarzı/alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu gibi bilgileri içeren bir anamnez alınır, hedefler bu doğrultuda belirlenir" dedi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, tüp mide ameliyatı sonrasında şu konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı:

Günlük besin tüketim kaydı tutma

Beslenme programı (sıvı-püre-katı besinlere geçiş ve hazırlama, pişirme yöntemleri)

Takviye edici beslenme ürünleri ve kullanımı

Sıvı tüketimi

Öğün planlaması