Söz konusu araştırma, ortalama 9.4 kişi tarafından ortak kullanılan banyolarda dışkı organizmalarının yayılmasını mercek altına yatırdı.
Daily Mail'de yer alan habere göre; insan dışkısında bulunan çubuk şeklindeki dışkı organizmaları, mesela sifon çekildiğinde, hava yoluyla diş fırçalarına bulaşıyor.
Araştırma ekibinde yer alan Lauren Aber, "Asıl sorun, kendi dışkınızdaki organizmaların değil, başkasının dışkısındaki, sizin floranızın bir parçası olmayan bakteri, virüs ve parazitlerin diş fırçanıza bulaşması" dedi.
YÜZDE 80 İHTİMALLE...
Araştırmada kullanılan diş fırçalarının tümü ortak kullanılan banyolardan alındı. Biriktirme yöntemine bakılmaksızın, diş fırçalarının en az yüzde 60'ının kirlendiği ortaya çıktı.
Ayrıca soğuk ya da sıcak su ile yıkamak ya da ağız gargarasıyla durulamak gibi temizleme yöntemlerinin etkililiğinde bir fark görülmedi.
Araştırmaya göre; başkasıyla ortak kullanılan banyolarda bulunan diş fırçalarına dışkı organizmalarının bulaşma ihtimali yüzde 80. Dış fırçası kabı kullanmak da bakteri üremesinin önüne geçmiyor, hatta bakteri üremesi için daha uygun bir ortam sağlıyor.
Diş fırçaları, hepatit türevlerinin de dahil olduğu birçok hastalığın yayılmasına neden olabiliyor.
BULAŞIK SÜNGERİ
Bulaşık süngerleri her ne kadar deterjana maruz kalsa da nemli kaldığı takdirde mikrop oluşumunu tetiklemektedir. En az iki hafta bir değiştirilmesi temizlik açısından daha uygundur.
KLAVYE
Klavyeler çok sık kullanıldığı için özellikle tuşların arasında bir çok kir birikir. Klavyelerin temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
KAPI KOLU
Kapı kolları da sürekli elimizin altında olduğu için sürekli silinmesi gereken araçlar arasındadır.
TEMİZLİK BEZLERİ
Temizlik bezleri de nemli kaldığı için temizlenmesi gereken eşyalar arasındadır.
HALI
Halılarda genellikle temizliği ihmal edilen eşyalar arasındadır. En az ayda bir düzenli olarak halılar silinmeli ve havalandırılmalıdır.
ÇANTA
Çantalar da çok sık kullanıldığı için düzenli olarak temizlenmesi gereken eşyalar arasındadır.
DİŞ FIRÇASI KABI
Bu kaplarda sürekli nemli kaldığı takdirde içinde mikrop barındırma olasılığı gittikçe artar. En az iki hafta bir temizlenmesi diş sağlığınız için daha uygun olacaktır.
SABUNLUK
En az tuvalet temizliği kadar sabunlukların da temizliği önemlidir. Sabunların özellikle sabunlıuklara dokunulmadan kullanılması gerekir.
TELEVİZYON KUMANDASI
Tv kumandaları düzenli olarak hafta bir özel temizleme losyonlarıyla silinmelidir.
CEP TELEFONU
Cep telefonları her gün kullanıldığı gibi bir çok ortamda bulunduğu için temizliğine özellikle dikkat edilmesi gereken eşyalardan birinir.
BUZLUK
Her ne kadar derin dondurucuda bulunsa da bir süre sonra temizlenmeyen buzluklar mikroplar için müsait olacaktır.