Mantar Enfeksiyonundan Korunmanın Püf Noktaları

"Mantar enfeksiyonlarının önüne geçebilmek için teri ve nemi emen pamuklu giysiler tercih edilmeli, bol ve rahat kıyafetler kullanılmalı."

ANIL KURU - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, yaz aylarında artan mantar hastalıklarının önlenebilmesi için teri ve nemi Emen pamuklu giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.


Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suyla temasın arttığı yaz aylarında mantar enfeksiyonlarında da belirgin artış gözlendiğini vurguladı.

Sıcaklığın artmasıyla insanların denizde ve havuzda serinlemek istediğine dikkati çeken Şentürk, bu durumun gerekli önlemler alınmadığı takdirde mantar enfeksiyonlarına da davetiye çıkarabileceğini anlattı.

Vücutta mantar oluşumu için uygun alanları sıralayan Şentürk, "Özellikle ayak parmaklarının arası, kasık, koltuk altı ve bayanlarda meme altı gibi kıvrım alanlarında nem oranının yükselmesiyle mantarlar için uygun ortam hazırlanmakta. Bu şekilde kızarıklık, kaşıntı ve kötü koku gibi şikayetler oluşmakta" dedi.

"Dar ve topuklu ayakkabılardan kaçınılmalı"

Prof. Dr. Şentürk, mantar enfeksiyonları karşısında bir hekimden yardım alınması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Önlem olarak havlu gibi ortak kullanılan eşyaların kuru tutulmasına özen gösterilmeli. Korunmak için kalabalık yaşanan yerlerde eşyaların ortak kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı. Havuza girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra duş alınması, cilt, tırnak ve saçların kuru tutulması gerekir. Mantar enfeksiyonlarının önüne geçebilmek için teri ve nemi Emen pamuklu giysiler tercih edilmeli, bol ve rahat kıyafetler kullanılmalı. Açık ayakkabılar kullanılarak, ayakta ve tırnakta hasara neden olan dar ve topuklu ayakkabılardan kaçınılmalı." - Samsun