Lazer Teknolojisi

"Laser" sözcüğü Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.

Laser, değişik frekanstaki ışıkların çok yoğun, dar ve dağılmayan, tek renkte bir ışık haline gelmesidir. Bütün ışınların aynı yönde ilerlediği, tek dalga boyunda ışıktan oluşan bir ışık çeşididir. Laserle çok ince bir ışınla çok büyük yoğunluk elde edilebilir.

Zayıf ışınlar, aynalar ve mercekler yardımıyla odak noktasında toplanarak çok kuvvetli bir hale getirilirler.

Excimer, Excited dimer (uyarılmış atom çifti) kelimelerinin baş ve son kısımlarından türetilmiştir. Excimer laser, Argon Florür gazı kullanılarak elde edilen 193 nm dalga boyunda ultraviyole ışından oluşan bir laser çeşididir. Aslen 1980´lerin başında IBM tarafından bilgisayar yongalarının (microchip) hassasiyetle şekillendirilmesi için geliştirilmiştir.

Kırma kusurlarını düzeltmek için yapılan LASIK ve PRK tedavilerinde kullanılır. Soğuk bir ışık olması, dolayısıyla çevre dokulara zarar vermemesi excimer laseri kornea cerrahisi için ideal kılar.

Bu laser kornea hücreleri arasındaki moleküler bağları kopararak korneaya şekil verir. Her laser atımı 0.25 mikron hassasiyetle bu bağları koparır. Bir örnek verirsek düşük miyop bir gözde istenen düzelmeyi sağlamak için yaklaşık 50 mikron kornea dokusu ortadan kaldırılır ki bu bir saç telinin kalınlığı kadardır.

Excimer laser ışını öyle ince bir ışındır ki bir saç telini delmek için 200´ün üstünde atıma gerek vardır. Tedavi sırasında laser ışığının yönü, odak noktası, yoğunluğu ve salınımı doktor , teknik ekip ve bilgisayar tarafından çok hassas bir şekilde kontrol edilir.

 

İlgili Sağlık Konuları