Kullandığınız İlaç Alkol Kullanımına Tepki Verebilir!

Kullandığımız bazı ilaçlar, alkol ile birlikte alınması durumunda sağlık sorunlarına yol açarak, istenmeyen olaylarla karşılaşmamıza sebep olabilir.

Örneğin yeni bir ilaç kullanmaya başladığınız ve gece eğlenmek için arkadaşlarınızla birkaç kadeh içeceksiniz. İhmalkar olmamalı ve bilinçli bir şekilde davranmalısınız. Bir anlık dalgınlık veya ihmal sağlığınızda geri dönülemeyecek sorunlara yol açabilir. Buyüzden ilaç kullanmaya başladığınızda veya hali hazırda kullandığınız ilaçların alkol ile olan etkileşimlerini mutlaka öğrenmelisiniz.

Yaygın Kullanılan Bazı İlaçların Alkol ile Etkileşimleri

İbuprofen; Alkolün, mide çevresine tahriş ediçi bir etkisi vardır, ayrıca kanı pıhtılaştıran, platelet adı verilen hücrelerin sayısının azalmasına sebep olarak kanama riskini artırır. Aspirin; Alkoün kanama riskini artırması, aspirinin aynı zamanda alkolün gastrointestinal bölgeden kana karışma işlemini hızlandırır bu da daha fazla sarhoşluğa neden olur.

Warfarin; Alkol alımı, warfarinin kanı sulandırma etkisini artırır, buda kanama riskinin artması demektir.

Yatıştırıcılar; Yatıştırıcı ilaç kullananların, alkol alması, yatıştırıcının etkisini artırır, bu da şuur kaybına neden olur.

Asetominofen; Alkol ile asetaminofenin bir arada kullanılması, karaciğer için tehlike oluşturur, bu durum karaçiğerde hasarın artmasına neden olur.

Antikonvülzanlar: Alkol alımı, bir çok antikonvülzan ilacın etkisini artırabilir veya azaltabilir.

Oral Hipoglisemik İlaçlar; Mide bulantısı, kusma, kızarma, başağrısı, terleme ve kandaki glükoz seviyesinde beklenmedik dalgalanmalara neden olur.

Metronidazol; Baş ağrısı, kızarma, terleme, mide bulantısı ve kusmaya neden olur.

Kullanılmakta olan tüm ilaçların alkol ile olan etkileşimleri genel olarak bilinmektedir. Siz de ilacpedia.com’un ilaç arama kutucuğundan ilacınıza ulaşabilir ve etken maddesinin alkol ile olan etkileşimi kolayca öğrenebilirsiniz.

İlgili Sağlık Konuları