Kış mevsiminde soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, tranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürree gibi hastalıkların görülme sıklığının önemli ölçüde arttığı bildirildi.
Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcandığına dikkat çekiliyor. Bu enerji ihtiyacı karşılanamadığında da vücut direnci düşüyor. Soğuk kış ikliminde yaşayan ve yıllarını geçiren insanların soğuk havaya uyumuyla ılıman iklimde ve zaman zaman soğukta yaşayan insanların uyumunun farklı olduğu belirtiliyor.
Soğuk havanın özeklikle akciğerin akut ve kronik tüm hastalıkları tetiklediğini belirten uzmanlar, bu dönemlerde bronşit ve astım gibi sağlık sorunlarının daha sık görüldüğünü belirtiyorlar. Kronik böbrek, diyabet, kalp hastaları ve by-pass geçiren kişileri soğuk havalardan daha fazla etkilediğini kaydedildi.
Kış mevsiminde enfeksiyonların ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, "Yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilere havanın soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalarını öneriyoruz. Bu dönemlerde giyime özen gösterilmesi, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir.
Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünler muntazam yenilmeli. Sabah kahvaltılarına enerji verecek mevsim sebze ve meyvelerine de ağırlık verilmeli, soğukta özellikle hamileler mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı ve maske ile korunmalıdır.
Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları, hava kirliliğinden ve kömür etkisinden sakınmaları gerekiyor. Kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemelerini öneriyoruz. Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşıyor" diye konuştular.