Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Merih Önol, göz ameliyatlarında hekim tecrübesinin yanı sıra malzeme kalitesi ve sterilizasyondaki bir sorunun, hastaları görme kaybına kadar sürükleyebileceğini belirti. Prof. Dr. Önol, katarakt ameliyatı olacakların göze yerleştirilecek merceğin kalitesini sorgulamalarını istedi.
Kalitesiz merceklerle yapılan ameliyat sonrası gözde enfeksiyon ve farklı komplikasyonlar gelişebileceğini anlatan Prof. Önol, bu durumun kısa bir süre sonra hastanın ikinci kez katarakt olma riskini beraberinde getirdiğini vurguladı.
Böyle durumda kalınlaşan katarakt zarının lazerle açılmasının gerektiğini bunun ise hasta için ayrı bir ameliyat riski ve maddi külfet anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Önol, " Katarakt ameliyatı toplumda çok kolay gerçekleştirildiği düşünü len bir ameliyat olarak sanılır.
Ancak bilinenin aksine gerek zorluk düzeyi gerekse gösterilmesi gereken önem ve titizlik düzeyi bakımından bir beyin ameliyatından hiçbir farkı olmadığını çok net olarak söyleyebiliriz. Katarakt ameliyatında ameliyatın başarısını, hekimin tecrübesi ve göz içine konulan merceğin kalitesi doğrudan etkiler " diye konuştu.
Prof. Dr. Merih Önol, hastanelerinde yaptıkları katarakt ameliyatları uygulamaları hakkında da bilgi verdi. Prof. Dr. Önol operasyonlar hakkında şunları söyledi: " Hastanelerin de yapılan tüm göz ameliyatlarda Amerikan Sağlık İdaresi (FDA) tarafından onaylanmış, katlanabilir göz içi merceklerin kullanılıyor.
Bu lens lerinin vaka üzerindeki başarısı dünyada kanıtlanmıştır. (FDA) onaylı göz içi lensleri sayesinde görme düzeyi yüksek kalite ve kontrastta sahip olacak, gece görüşü diğer merceklere göre çok daha kaliteli olacaktır. "
Fako Cerrahisi Yöntemi
Günümüzde modern katarakt cerrahisinin sanıldığı veya söylendiği gibi lazerle yapılmadığını belirten Prof. Dr. Önol, fako cerrahisi sayesinde gözdeki dokuların hasar görmeden lazer ameliyatı gibi dikiş konulmadan operasyonun yapıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Önol şu bilgileri aktardı: " Fako cerrahisi cerrahın ustalığı geliştikçe hız ve mükemmellik kazanır. Bu ameliyat genellikle damanestezisi altında yapılır, zor ve ileri vakalarda lokal, hatta genel anestezi de uygulanabilir. Genellikle çocuk ve gençlerde genel anestezi gerekir.
Fako cerrahisinin başarısı küçük, yatık kesili bir ameliyat olmasından kaynaklanır.