Zira ağrının olduğu yere göre kalp,büyük damar hastalıkları gibi acil tıbbi durumlar ile karışabilir. Kas ağrılarının beraberinde,tendon,lif gibi kası kemiğe bağlayan dokular ve kemik,iç organların da ağrıları olabilir.
Kas ağrısı genellikle, spor veya bir iş sırasında aşırı yüklenme sonucunda ,gerilme,fazla kullanım veya zedelenmeden olur.Bu gibi durumlarda ağrı sıklıkla,kullanılan bölgede ve yapılan zorlama sırasında veya hemen sonrasında başlar. Bu yüzden hangi hareketin neden olduğu da kolaylıkla söylenebilir.
Ancak bazen tüm vücudu etkileyen,sistemik dediğimiz hastalıklarda kas ağrıları yapar. Bunlara en iyi örnekler grip gibi enfeksiyonlar veya lupus gibi bağ dokusu hastalıklarıdır.
Bir diğer sık neden de son yılların sık duyulan hastalığı fibromiyaljidir. Burada kaslar ve çevresinde hassasiyet ve yorgunluk,baş ağrıları ve uyku bozukluğu da vardır.
Gerilme ve yüklenmeye bağlı zedelenme,bir adaleyi çok sık ve çok fazla kullanmak ve strestir. Bazı kolesterol ve yüksek tansiyon ilaçları da yan etki olarak kas ağrısı yapabilir. Potasyum ve kalsiyum eksiklikleri de neden olabilir. Grip,sıtma,apse gibi enfeksiyonlar da kaslarda yaygın ağrı yapar.
Zorlanma veya spordan olmuş ise o bölgeyi dinlendirin ve basit ağrı kesiciler alın.İlk 24-72 saat buz uygulayın.Sonrasında sıcak uygulamak rahatlatıcı olacaktır.Masaj da iyi gelecektir. Yeterli süre dinlendirdikten sonra hafif germe egzersizleri yapabilirisiniz.
En sonunda,iyileşme sonrası düzenli egzersiz yapmak kasları eski haline getirecektir.Ancak yavaş yavaş başlayın ve giderek dozu arttırın.Ağrınız varken zorlamalardan ve ağırlık kaldırmaktan uzak durun.Yeterli derecede uyuyun ve stresten uzak durmaya çalışın.
Biliyorsanız yoga veya meditasyon deneyebilirsiniz,rahatlatacaktır.Eğer saydıklarım işe yaramaz ise doktorunuz ile görüşün.Bu bir fizik tedavi uzmanı veya ortopedist olabilir.Gerekirse özel ilaçlar veya fizik tedavi verecektir.Bu tip sorunlarla uğraşan özel ağrı klinikleri de vardır.
Ne zaman doktora gitmeli.Eğer ağrı üç günü geçerse.Çok şiddetli ve beraberinde şişme kızarma varsa.Dolaşım sorununuz varsa.İlaç kullanıyorsanız.Cildinizde döküntü çıkarsa veya böcek,kene ısırığından şüpheleniyorsanız doktora gitmelisiniz.
Eğer, aniden vücunuz su toplar ve kilo alırsanız,nefes darlığı olursa,kol veya bacağı hareket ettiremiyorsanız ve güç kaybı varsa veya ateş, kusma olursa acil olarak bir hastaneye gitmelisiniz.
Spora başlamadan önce germe ve ısınma ,spor sonrası da germe ve soğutma hareketleri yapın.Öncesinde,uzun sürerse spor sırasında ve nihayet bitirdikten sonra bol sıvı alın.Eğer gün boyu aynı pozisyonda çalışıyorsanız –bilgisayar başında gibi-saat başı germe hareketleri yapın.
Dr. Metin Okucu