Karbonhidrat mı? Korkma ye!

Havaların soğumaya, güneşin azalmaya başlamasıyla birlikte karbonhidrat ihtiyacımızın artıyor. Karbonhidrat tüketmemenin, uykusuzluk, cinsel davranış bozuklukları, yoğun öfke hallerine yol açabiliyor!

İnanılmaz gibi gelse de asında karbonhidrat tüketmek değil aşırı karbonhidrat tüketmek kilo almanıza yol açar! Neden mi?

İnsanoğlu, aya ayak basalı tam 43 yıl oldu, her gün yeni bir gezegene keşif araçları gönderiyoruz, ancak "Ispanakta demir var mı", "Yumurta zararlı mı" gibi soruların cevabını tam olarak alabilmiş değiliz. Bir gıda bir yıl tamamen zararlı ilan edilirken, diğer yıl muhteşem olduğu neredeyse üç öğün yememizin yetmeyeceği yönünde haberler çıkıyor. Ne yiyeceğimizi şaşırıyoruz. Ancak 'diyet günahları' listemizin vazgeçilmez aktörleri de yok değil. Mesela karbonhidrat, hamur işleri şekerli gıdalar… Bütün diyetisyenler ağız birliği etmişçesine bize uzaktan parmak sallıyorlar: Karbonhidrattan uzak dur! Ekmeği kes! Makarna kat-i-yen olmaz! Çikolata mı? Sakın aklından bile geçirme. Bunları yersen şişmanlarsın…

Mutluluk hormonu için şart! 

Peki, karbonhidratı almazsak ne olur diye soranımız neredeyse hiç yok! Çünkü karbonhidratın hayat kalitemizi kötüleştirdiğine bir şekilde inandırıldık.  Kilo vermeye dair tüm bildiklerimizi alt üst eden ilk kitabı Korkma Ye-Vata Prensibiyle İncelme ile tanıdığımız Psikolog Zaza Yurtsever, karbonhidrat alımından vazgeçmememiz gerektiğinin altını çiziyor. Yurtsever, "Karbohhidrat alımı seratonin yani mutluluk hormonunun salgılanması için son derece önemlidir. Beynimiz ve bağırsaklarımızda üretilen seratonin hormonunun düzenli olarak salgılanabilmesi için karbonhidrat alımı gereklidir" diyor.

Kışa girerken dikkat 

Yurtsever, uykusuzluk, öfke, hafıza zayıflaması, konsantrasyon sorunları, panik nöbetleri ve yeme atakları yaşamamak için özellikle güneşin etkisini azalttığı, havaların soğuduğu günlerde karbonhidrat alımının şart olduğunu dile getiren Psikolog Zaza Yurtsever,  "Bütün diyetlerin ağırlıkla bahar başlangıçlarına denk gelmesi de kişinin seratonin ihtiyacının bu dönemlerde gün ışığının etkisiyle azalmasından kaynaklanıyor. Yani bireyler güneş ışığının fazla olduğu ve ısının arttığı dönemlerde zaten başta karbonhidrat olmak üzere pek çok gıdadan doğal yollarla uzaklaşırlar. Bu dönemde de kilo verme oranı haliyle artar. Ancak kışın aynı diyetlerin yapılabilmesi neredeyse imkansızlaşır. Çünkü vücut ihtiyacı olan hormonları üretebilmek için karbonhidrata ihtiyaç duyar" diye konuşuyor.

Fazla protein alımı sağlıksızdır!

Karbonhidrat alımının tamamen yasaklanmasının kişilerin sosyal hayatlarında olduğu kadar bedensel sağlıklarında da olumsuz etkilere yol açtığını dile getiren Yurtsever, sadece protein alımını körükleyen diyetleri de eleştiriyor. Pek çok insanın hayatından karbonhidratı tamamen çıkartıp proteinle beslenerek incelme yoluna gittiğini dile getiren Yurtsever, "Evet, insanlar hayatlarından karbonhidratı tamamen çıkartıp protein alarak da incelebilirler. Ancak bunun bedeli son derece ağırdır. Protein ağırlıklı beslenmek, insanları duygusal boyutta depresif hale getirirken, fiziksel boyutta da idrar asidini arttırır. Gut hastalığı karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yol açar. Sadece protein ağırlıklı diyetler yapan insanlar bu sebeplerle bir süre sonra diyetlerini bırakmak zorunda kalır" diyor.
   
Sağlığınızdan olmayın!

Karbonhidrat alımının kilo yaptığına dair inancın da hatalı olduğunu dile getiren Psikolog Zaza Yurtsever, "Size kilo aldıran şey karbonhidratın kendisi değil, aldığınız karbonhidrat miktarıdır. Diyet günahları listesine konulan yiyeceklerin neden yasaklandıklarını ve hiç almadığınız takdirde vücudunuzda ne gibi tepkiler oluşacağını tıp insanlarından öğrenmeden yapacağınız diyetler son derece ağır sonuçlanabilir" diyerek uyarıda bulunuyor.
 

 

İlgili Sağlık Konuları