Karaciğer Sağlığı için Hangi Vitaminler Gereklidir?

Karaciğer kandaki toksinlerin çoğuyla başa çıkabiliyor olsa da, bazı toksinler karaciğerdeki hücrelerin yağ kısmında kalır ve bazıları da vücuda zarar veren oksitlenmeye yol açan serbest radikallere neden olabilir.

Bu serbest radikaller karaciğer üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Bu nedenle, vücudunuzun doğal antioksidanları ilk savunma mekanizması olarak ve folik asit, B12, B6, C, E gibi vitaminler de karaciğer sağlığınız için gereklidir.

Bu besinler olmadan detoks sistemimizin aksama riski çoğalır ve kansere neden olan veya damar sertliğine yol açan iltihaplanmanın oluşma olasılığı artar.

Birçok çeşit yiyecek ve besin doğal antioksidanlarınızın artmasına ve detoks işleminin sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu nedenle karaciğer sağlığımız için beslenme çok önemlidir.

Hangi Besinler Karaciğer Sağlığı İçin Yararlıdır?

Aşağıdaki besinlerin karaciğer sağlığı için yararlı oldukları biliniyor.

1. Lesitin: İnsan vücudundaki yaşayan her hücrenin ihtiyacı olan bir yağdır ve karaciğerin işlediği yağları vücutta taşımaya yarayan çok düşük yoğunluklu lipo proteinlerin önemli bileşenlerindendir. Soya fasulyesinin sağlıklı yaşama doğal bir hediyesidir. Ayrıca, ihtiyaca göre besin takviyesi olarak ta alınabilir.

2. Kolin: Bir çeşit B vitaminidir. Yağların vücutta işlenmesini, yakılmasını böylelikle de karaciğerin yağlanmasını engelleyen bir faktördür. Yiyeceklerde bol miktarda olmasına karşın suya karşı dirençsizdir. Besinlerin pişirilmesi, işlenmesi ve saklanması esnasında kolaylıkla bozulabilir. Kolin ve fosfatidil kolin almanın iki yolu vardır: besin takviyesi veya beslenme yoluyla. Çeşitlendirilmiş bir beslenme programı yeteri kadar kolinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Erkekler günde 550 mg, kadınlar ise 425 mg almalıdırlar. Büyük bir yumurta yaklaşık 125 mg ve 1 kase kızarmış buğday tohumu 175 mg kolin içerir.

3. Çinko: Çinko vücudu alkolden arındırmaya yardımcı olur. En uygun miktar (özellikle alkol kullanan herkes için) günde 15 mg’dır.

Karaciğere zarar verebilecek besin ve takviyelere dikkat!

A vitamini, karaciğere zarar verebilecek besinler arasında başlarda sayılabilir. Aşırıya kaçıldığında (genellikle takviyeler yüzünden) karaciğerde yağlanmaya, kronik hepatite ve siroza neden olabilir. Kronik karaciğer rahatsızlığı olan kişiler günde hap formunda 2500 IU’dan (uluslararası birim) daha az A vitamini tüketmelidir. Ancak A vitaminini yiyeceklerden almak bir sorun oluşturmaz.

Dr. Mehmet Öz

İlgili Sağlık Konuları