Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, “Ülkemizde kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarının ilaçları kamu, üniversite ve özel hastanelerin eczanelerinden karşılanmaktadır. Ancak hasta ve yakınlarının bu ilaçları reçete ile serbest eczanelerden temin etmeleri de mümkündür. Yatan hastaların ilaç ihtiyaçlarının reçete edilerek hasta ve yakınlarına aldırılması geçmişte birçok mağduriyete ve suistimallere sebebiyet vermiştir" denildi.
"MAĞDURİYET VE SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇİLMİŞTİR"
"Hükümetimiz tarafından yürütülen 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile bu yanlış uygulamaya son verilmiş ve yatan hastalarımızın ilaç, malzeme vb. ihtiyaçları ilgili hastaneler tarafından satın alınarak hem hastalarımız için önemli bir kolaylık sağlanmış hem de olası mağduriyet ve suistimallerin önüne geçilmiştir" denilen açıklamada, "Bu nedenle SGK tarafından 21 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan SUT değişikliği ile kanser ilaçlarının reçete ile hastalara aldırılması uygulamasına 1 Temmuz 2015 tarihinden geçerli olmak üzere son verilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Kanser ilaçlarının hastane koşullarında hastalarımızın tedavi protokollerine uygun doz hesaplamaları ve çalışan güvenliği açısından gerekli önlemlerin alındığı ünitelerde hastanelerimizce temin edilerek, dış reçete yazılmadan, tedavi protokollerinin uygulanması gerçekleştirilecektir. Uygulama değişikliği ile gereksiz ilaç harcamalarının önüne geçilmesi ve hijyenik koşullarda kemoterapi uygulamalarının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır."