Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, kan bağışlamanın yalnızca can kurtarmakla kalmadığını belirterek, bağışçıyı kalp krizi, inme ve kanser riskinden koruduğunu ve bazı hastalıkların da teşhisini kolaylaştırdığını bildirdi.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Sekreter Prof. Dr. Necat Yılmaz, Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezini ziyaret ederek kan bağışında bulundu.
Yılmaz, sağlıklı her insanın, özellikle de erkeklerin yılda bir kez kan bağışı yapmalarının önemli olduğunu kaydetti.
Öncelikle kardiyovasküler sağlığın korunabilmesi için kan akışkanlığının sağlanması gerektiğini belirten Yılmaz, kalınlaşmış, yapışkanlığı artmış kanın damarlarda hasarlara yol açabildiğini ifade etti.
Düzenli kan bağışı yaparak hem kan akışkanlığının düzenlenebileceğini hem de kanda bulunan demiri azaltarak, demirin yol açtığı oksidasyonundan korunulacağını vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi:
"The Journal of the American Medical Association'de yayınlanan bir bilimsel çalışma sonucuna göre, özellikle 40 yaşından sonra her 6 ayda bir yapılan kan bağışının, kişilerde kalp krizi ve inme riskini azalttığının belirlendiği ifade edilmiştir. Kan bağışının çağımızın büyük bir sağlık sorunu olan kanser ile ilgili olarak da olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Kan bağışı ile vücutta azalan demir, kanser riskini de azaltmaktadır. Bu konuda uluslararası alanda yapılmış birçok bilimsel çalışma vardır. Özellikle karaciğer, akciğer, kolon ve gırtlak kanseri riski kan bağışı ile azaltılabileceği ifade edilmektedir."
Her kan bağışı sonrası yaklaşık 650 kalori kaybedildiğini belirten Yılmaz, kan bağışının başta sifilis, HIV, hepatitler olmak üzere birçok hastalığın testinin yapılması sonucunda bu tip hastalıklara sahip kişilere hastalık tanısı konulmasının sağlandığını bildirdi.