Kalpteki Ritm Bozukluğuna Balon Ablasyon Yöntemi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda 52 yaşındaki bir hasta, kalbindeki ritim bozukluğundan 'balon ablasyon' sayesinde kurtuldu.

İstanbul ve Ankara’dan sonra ilk kez Samsun’da uygulanan ritim bozukluğuna ilişkin tedavi yöntemiyle ilgili bilgi veren OMÜ TIP Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Demircan, atriyal fibrilasyonun, yani kalbin dakikada 300, hatta bazen 600 vuruma çıkmasına neden olan hastalığın diğer bir deyişle kalp ritim bozukluğu olduğunu söyledi.

Demircan, erişkin her 100 kişinin 3-4'ünde hayatının bir bölümünde ortaya çıkan kalp ritim bozukluğunun şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, bazen göğüs ağrısı, baş dönmesi ve nadiren bayılmaya yol açabildiğini vurguladı. Hastalığın uygun şekilde tedavi edilmezse uzun dönemde kalpte büyümeye, kalp yetersizliğine ve ölüme neden olduğunu anlatan Doç. Dr. Demircan, “Hem kısa hem de uzun vadede hastalar şikayetler nedeniyle hastaneye sık başvurmakta, bazen ritim bozukluğunun tedavisi için şok uygulaması gibi travmatik müdahalelere gerek duyulmaktadır. Bu ritim bozukluğunun belki de en korkulan sonucu beyne pıhtı atması sonucunda oluşan felç riskidir” dedi.

Doç. Dr. Sabri Demircan, medikal tedavinin yeterli gelmediği durumlarda toplumda en sık görülen kalp ritim bozukluğunun (atriyal fibrilasyon) tedavisinde son yıllarda girişimsel bir metot olan ‘ablasyon tedavisi’nin kullanıldığını açıkladı. Demircan, “Önceki yıllarda ablasyon, kalp ritim bozukluğuna neden olan alan artı 60 dereceye kadar ısıtılarak sağlanıyordu. Şimdi ise tam tersi bir tedavi söz konusu. Yeni yöntemin ismi ‘cryo-ablasyon’. Isıtmanın aksine ritim bozukluğuna neden olan alanlar eksi 50-60 dereceye kadar soğutularak şifa sağlanabilmektedir. Soğutma metodu, hem daha güvenli hem de ısıtmanın ortaya çıkarabileceği potansiyel uzun vadeli zarar (yeni ritim bozukluğu) açısından daha az risk taşımaktadır.

Kısa bir süre önce Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uygulanmaya başlayan yöntemi artık Samsun’da gerçekleştirdik” diye konuştu. Doç. Dr. Sabri Demircan, Karadeniz Bölgesi’ndeki hastaların artık İstanbul ya da Ankara’ya gitmek zorunda kalmayacağına, oldukça pahalı olan bu tedavinin SGK tarafından ödendiğine dikkat çekti. Samsun’da kendilerine kalp ritim bozukluğu şikayetleri ile başvuran ve ilaç tedavisinin yeterli gelmediği 52 yaşındaki bir kadın hastaya ilk kez bu yöntemi uyguladıklarını dile getiren Demircan, hastadaki ritim bozukluğunun düzeldiğini ve taburcu olacak duruma geldiğini açıkladı.

İlgili Sağlık Konuları