Kadını Yalnızlaştıran Utanç 'İdrar Kaçırma'ya Robotik Çözüm

Sık yapılan ve zor gerçekleşen doğumlar, doğum sırasındaki yırtılmalar, menopoz dönemi ve bazı diğer jinekolojik ameliyatlardan sonra idrar kesesi (mesane) sarkması nedeniyle idrar kaçırma sorunları başlayabilmektedir. Genç yaştaki kadınlarda da görülen idrar kaçırma (inkontinans) özellikle orta yaştan sonra daha sık karşımızda çıkmaktadır. İdrarını tutamama ve idrar kaçırma, kadınlarda sosyal yaşamı zorlaştıran ve günlük hayatta birçok probleme neden olan en önemli sağlık sorunlarından biridir.

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru, kadınlarda mesane sarkması ve idrar kaçırma sorunlarının tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.

İdrar kaçırma kabusu sona eriyor

Çok sayıda doğum, zor doğum, müdahaleli doğum, menapoz sonrası idrar kesesini asan kasların (pelvik taban kaslarının) gevşemesiyle ya da rahim alınmasından (histerektomi) sonra mesanedeki sarkma sonucu idrarı depolama ve yapmayla ilgili sorunlar başlamaktadır ki; bunlar sık sık tuvalete çıkma, tuvalete yetişememe, gece tuvalete kalkma, idrarda yanma gibi şikayetlere neden olur.

Mesanedeki sarkmaları biz 4 dereceye ayırarak sınıflandırıyoruz. Birinci ve ikinci derece mesane sarkması leğen kemiğinin tabanındaki kasların egzersizleri ve günlük hayatta yapılan bazı değişiklikler ile tedavi edilebilir. Ancak, üçüncü ve dördüncü derecedeki mesane sarkmaları çok ciddi olup, cerrahi tedavi gerekmektedir.

Kapalı sistem ameliyatlardaki devrim “Da Vinci Robot”

Son yıllarda erkeklerdeki prostat kanseri ameliyatlarını yapan, da Vinci Robot tekniği artık kadınlarda mesane sarkmasının tedavisinde de başarılı şekilde uygulanmaktadır. Ameliyat izinin olmaması, robotun gözleri ile 3 boyutlu görüntü ve vücut içindeki robot kolların insan elini taklit eden hareket kabiliyeti ile mesane sarkması kesin olarak giderilmekte ve idrar tutma mekanizması daha iyi onarılmaktadır. Da Vinci robot ile ameliyat sonrası dönemde ameliyata bağlı şikayetler çok az olurken; iyileşme süresi ve günlük yaşama dönme süresi çok kısalmakta ve bu avantajlar ile başarı oranı %95’leri bulmaktadır.

İlgili Sağlık Konuları