Itır - Zencefil

Itır ve Zencefilin yararları? Nerelerde ve nasıl kullanıldıklarını biliyor musunuz?

Itır Çiçeği

Diğer isimleri; Pelargonium graveolens/ Çobaniğnesi/ Leylekgagası/ Turnagagası.

Itır Çiçeği Doğada

Sardunyagiller familyasındandır. Güzel kokulu yaprakları, türlü renkte çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Çiçeklerinden infüzyon yolu ile faydalanılır. Yaprakları güzel kokulu, çiçekleri türlü renklerde bir süs bitkisidir. Kumlu topraklarda yetişir. Yeşil kısımları tüylü ve oyalıdır. Çoğunun çiçekleri pembe veya beyaz renktedir. Losyon yapımında kullanılır. Itır çiçeği hemen hemen dünyanın her yerinde 1800 metre rakıma kadar kayalık, orman, tarla ve çalılıklarda bulunur. Çoğu zaman, taşların arasında böyle hoş kokulu tada sahip şifalı bir bitkinin nasıl oluştuğu hayret vericidir.

Itır Çiçeğinin Özellikleri

Kanı temizler, dindirir, ishali durdurur, yaraları iyileştirir; Sakinleştirici özelliği sayesinde stresten arındırır. Mide ve barsak gazlarını giderir. Barsak parazitlerini düşürülmesinde etkilidir.

Kullanıldığı Yerler

Losyon Olarak(Yoğunluğu Azaltılmış);

Akne dermatit, ekgama, yanıklarla, siyah noktaların giderilmesinde, böcek ısırıklarında önerilmektedir.

Kompres Olarak/Banyo Suyuna;

PMS(adet öncesi sendromunda) ve menapozal şikayetlerin giderilmesinde kullanılır. Gebelik sonrası depresyon ve selülitte kullanım alanı vardır. Hemoroit ve kılcal damar rahatsızlıklarında kullanılır.

Uyarılar

Gebeliğin ilk 3 ayında kullanımından sakının, cildi tahriş edici özelliği bulunmaktadır.

Zencefil

Diğer isimleri; Zingiber officinalis/ Zencebil / Zingiber / Ginger / Gingembre

Zencefil Doğada

Bu tanıdık baharatın esans yağı, zencefil bitkisinin kök gövdesinden damıtılır. Ana vatanı Güney Asya olmakla beraber birçok tropikal ülkede (Hindistan, Çin, Güney Asya Adaları, Meksika, Batı Afrika) tarımı yapılır. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye'de zencefil yetişmez.
 
Zencefil' in Özellikleri

Hazımsızlık, mide ve bağırsakların gazlı olması ve karın ağrısı durumlarında sindirim salgılarını artırır ve gaz söktürücü etkiler yaparak iyileştirici olur.

Son yapılan araştırma sonuçlarına göre mideyi yatıştırıcı etkileri nedeniyle yolculuklarda kusma refleksini yok eder ve rahatlama sağlar. Kan dolaşımının yetersiz kaldığı durumlarda, özellikle kılcal damarlardaki dolaşımı hızlandırır. Ateşlilik durumunda terlemeyi artırır; bu yararlı terletici etkisiyle soğuk algınlığını çabuk iyileştirir. Soğuk havalarda bedeni ısıtır, dayanıklılığını artırır.

Kullanıldığı Yerler

Buhar Yolu İle;

Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, Kış hastalıklarında özellikle inatçı öksürükte, kırmızı burunda ve alerjik olgularda yararlıdır. Zencefil boğaz ağrılarını iyileştirir.

Masaj Yoluyla;

Kas ağrıları, kramplar ve selülitte karşı etkilidir.

Uyarılar

Heparin, warfarin ve aspirin gibi kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Hamilelik dönemindeki uzun süreli kullanımı hariç (Kısa süreli olarak hamilelik bulantılara karşı kullanılabilir), bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

İlgili Sağlık Konuları